Het PSV van Cocu piekt pas echt na de winterstop

Reacties

In de aanloop naar elke wedstrijd in dit Eredivisie-seizoen duikt Voetbal International, met behulp van Opta, in de statistieken. Telkens staan we stil bij acht feiten. Zes dagen na de 3-0 zege op FC Utrecht werkt PSV opnieuw een thuisduel af, nu met NEC.

Het PSV van Cocu piekt pas echt na de winterstop
Speelronde: 23
Aftrap: zaterdag 18 februari, 19.45 uur
Scheidsrechter: Jochem Kamphuis

• Net als Feyenoord en Ajax liet PSV tijdens de eerste vijf speelrondes van 2017 geen enkel punt liggen. Toch hebben de Eindhovenaren nog altijd een achterstand van respectievelijk acht en drie punten op de Rotterdammers en de Amsterdammers. NEC heeft de laatste drie Eredivisie-duels verloren, maar pendelt nog steeds in de middenmoot.

• Het affiche PSV - NEC staat voor de veertigste keer op het programma in de Eredivisie. De Eindhovenaren koesteren nog altijd een ongeslagen status. NEC sleepte vier keer een punt uit het vuur en ging 35 keer met nul punten naar huis.

• PSV is onder Phillip Cocu bijna niet te stuiten in de tweede seizoenshelft. Sinds zijn vaste aanstelling als hoofdtrainer in de zomer van 2013 veroverden de Eindhovenaren vóór de winterstop gemiddeld twee punten per wedstrijd en na het winterreces gemiddeld 2,5 punten per duel.

• Cocu won als speler en trainer liefst zeventien van zijn achttien Eredivisie-ontmoetingen met NEC. Alleen in maart 2007 ging het mis. NEC won toen met 2-1 van PSV.

In september 2016 boekte PSV een simpele 0-4 overwinning bij NEC.
In september 2016 boekte PSV een simpele 0-4 overwinning bij NEC.

• Luuk de Jong lijkt te hebben afgerekend met een vormcrisis. De aanvalsleider van PSV maakte in de laatste twee wedstrijden, tegen AZ en FC Utrecht, een doelpunt. Niet eerder dit seizoen zette De Jong in de Eredivisie zo'n serie neer. De spits is al wél de hele jaargang op dreef als aangever. De Jong gaf al zeven assists, waarmee hij alleen in Sam Larsson en Nicolai Jørgensen zijn meerdere hoeft te erkennen.

• Marco van Ginkel en Davy Pröpper zijn de enige Eredivisie-spelers die na de winterstop in elke wedstrijd betrokken waren bij een doelpunt door zelf te scoren of de assist te verzorgen.

• NEC maakte in de voorbije drie duels slechts één doelpunt. Die treffer kwam ook nog eens op naam van Jay-Roy Grot, die de wedstrijd tegen PSV moet missen wegens een blessure.

• NEC zit sowieso in een wak. Nadat de Nijmegenaren de eerste twee wedstrijden na de winterstop nog wonnen, gingen ze in de afgelopen drie duels onderuit. Het degradatiegevaar is nog niet geweken. De laatste keer dat de Nijmegenaren viermaal achtereen verloren in competitieverband was in 2013.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.