'Het is onverteerbaar, nog steeds'

Reacties

Exact tien jaar beleefde FC Utrecht de zwartste bladzijde uit zijn clubgeschiedenis. De Franse verdediger David di Tommaso werd die ochtend niet meer wakker.

'Het is onverteerbaar, nog steeds'

Di Tommaso, twee dagen daarvoor nog uitblinker in een heroïsch gevecht tegen Ajax (1-0), was in de vorm van zijn leven. 'Het is onverteerbaar, nog steeds', zegt Jean-Paul de Jong, destijds aanvoerder van FC Utrecht. 'Een succesvolle topsporter, iemand in de bloei van zijn leven, iemand die je de prachtige carrière gunde waarvoor hij zo hard werkte. En dan ineens is alles over. Zo sterk, maar blijkbaar ook zo kwetsbaar. Dat is zo… bikkelhard. En oneerlijk.'

'Die uitersten van emoties ook, van euforie op zondag naar die ontiegelijke pijn. Het was zo verwarrend. En dan moet je ineens wat gaan zeggen in het stadion', vervolgt huidig assistent-trainer De Jong, die de beelden daarvan nog steeds niet kan terugzien. 'Dat koude stadion, het immense verdriet. Dat kon ik heel moeilijk handelen. En nog steeds.'

David di Tommaso (tweede van rechts) viert de winnende goal van Dwight Tiendalli tegen Ajax (1-0), twee dagen voor zijn plotselinge dood.
David di Tommaso (tweede van rechts) viert de winnende goal van Dwight Tiendalli tegen Ajax (1-0), twee dagen voor zijn plotselinge dood.

'Ik was er trots op aanvoerder te zijn van dit team en deze club. Die periode heeft ons getekend, mij zeker. Ik voel een heel innige band met degenen met wie ik die dagen heb beleefd', blikt De Jong terug op de roerige periode, waarin zijn team uiteindelijk de rug rechtte en zich nog bijna plaatste voor de play-offs om een Champions League-ticket.

David di Tommaso wordt jaarlijks herdacht in Utrecht. Vandaag, tien jaar na zijn overlijden, heeft FC Utrecht een gedenkplaats ingericht bij de hoofdingang van het stadion. Vanaf 11.00 uur kunnen supporters daar een rode bloem neerleggen. Aansluitend speelt de club tegen Heracles Almelo (14.30 uur), in speciaal aan de Fransman gewijd tenue.

In Utrecht verschijnt deze week een speciale editie van Voetbal International, met daarin ook een groot verhaal over David di Tommaso. Het nummer is hier te bestellen.
Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.