'Het is niet de bedoeling achterover te gaan leunen'

Dankzij een 3-0 uitzege op Anderlecht staat Ajax al met één been in de achtste finale van de Europa League. Gregory van der Wiel waakt niettemin voor onderschatting.

'Dat is het gevaar nu juist. Het is niet de bedoeling dat we achterover gaan leunen. We moeten net zo scherp beginnen als in België', blikte Van der Wiel vooruit in AjaxLife. 'We moeten ons eigen spel spelen en voor de winst gaan. Als we wel achterover gaan leunen, roepen we het onheil over onszelf af.'

'Voor hetzelfde geld staan we na tien minuten met 2-0 achter. Dan spelen we een heel andere wedstrijd. We moeten er honderd procent voor gaan. Anderlecht gaat er anders na een doelpunt weer écht in geloven en zij hebben nog steeds de beschikking over een aantal goede spelers.'

Van der Wiel trapt niet louter open deuren in. Op 17 december 2009 liet Ajax zich in De Arena verrassen door Anderlecht. Destijds wonnen de Brusselaars met 1-3 door doelpunten van Romelu Lukaku (twee) en Jonathan Legear. Alle tegentreffers werden voor rust gemaakt. Urby Emanuelson, inmiddels uitkomend voor AC Milan, deed in de 77ste minuut iets terug. Ondanks de nederlaag plaatste Ajax zich wel voor de volgende ronde van de Europa League. Foto: VI Images