Het ene voetbalsprookje is nog mooier dan het andere in 2015

Reacties

Opvallend veel kleine clubs kunnen terugblikken op een bijna sprookjesachtig 2015. Voetbal International belicht tien bijzondere prestaties uit het afgelopen kalenderjaar.

Het ene voetbalsprookje is nog mooier dan het andere in 2015

Leicester City (foto boven) leek in april nog gedoemd te degraderen uit de Premier League, maar een indrukwekkende eindsprint zorgde ervoor dat The Foxes hun kansloze laatste plaats, die ze tot en met april bezetten, uiteindelijk verruilden voor een veilige veertiende stek. En bij die serie bleef het niet, want inmiddels staan ze onder leiding van de ervaren Claudio Ranieri samen met Arsenal aan kop in Engeland.

In Frankrijk is Angers de grote verrassing dit seizoen. Met een derde plaatst staat de promovendus op een plek die aan het eind van dit seizoen recht geeft op voorrondewedstrijden van de Champions League. En dat terwijl de ploeg als nummer drie van de Ligue 2 promoveerde naar de hoogste afdeling. Angers boekt uiterst zuinige resultaten, met na negentien speelronden slechts zeventien treffers voor en elf tegen. Het succes heeft overigens ook een keerzijde voor de club. Keeper en steunpilaar Ludovic Butelle werd al weggekaapt door Club Brugge.

In de Eredivisie kwam Heracles Almelo even aan kop, nadat het vorig seizoen net als Leicester City lang op de laatste plaats had gestaan. Onder leiding van John Stegeman bloeit de club in alle opzichten. Met goed voetbal staan de Almeloërs nu vierde achter de traditionele topdrie en het Polman Stadion heeft in 2015 een metamorfose ondergaan. Sinds de uitbreiding van het onderkomen werd daar alleen nog maar van Ajax verloren.

In het vernieuwde Polman Stadion is Heracles Almelo bijna niet meer te kloppen.
In het vernieuwde Polman Stadion is Heracles Almelo bijna niet meer te kloppen.

KV Oostende was dit seizoen zelfs even koploper in België, maar sluit het kalenderjaar af op een verdienstelijke vierde plek in de Jupiler Pro League. De club is sinds de eeuwwisseling pas bezig aan zijn vierde seizoen op het hoogste niveau, maar stak geholpen door de financiële injecties van miljardair Marc Coucke sneller dan verwacht haar neus aan het venster. De ploeg van Yves Vanderhaeghe moet zich in het nieuwe kalenderjaar bij de bovenste zes zien te handhaven om te mogen deelnemen aan de kampioenscompetitie.

Ross County is pas aan zijn vierde seizoen op het hoogste niveau bezig in de clubhistorie. De clubnaam passeerde voorheen nog wel eens de revue als er een snelle hattrick werd gemaakt, waarbij de prestatie van Tommy Ross nog steeds onovertroffen is. In negentig seconden trof de Schot drie keer raak voor de club, inmiddels dus actief in het Premiership. Ross County staat keurig vijfde in Schotland en in de voetsporen van Ross speelt er nu qua postuur een vergelijkbaar type spits uit Nederland. Alex Schalk wacht echter nog steeds op zijn eerste treffer.

In Nederland kan NEC terugblikken op een uiterst succesvol 2015. De Nijmegenaren wisten zich in het jaar na de degradatie met een recordaantal punten direct te verzekeren van promotie terug naar de Eredivisie. En waar voorafgaand aan het seizoen met een vrijwel lege portemonnee werd gewinkeld en over handhaving werd gesproken, kunnen de doelstellingen stilaan worden bijgesteld. Het collectief van Ernest Faber staat dankzij de impulsen van Anthony Limbombe en Christian Santos zesde. Als het zo doorgaat, volgen er twee extra Gelderse derby's tegen rivaal Vitesse in de play-offs om Europees voetbal.

Het stadion van Eibar, verkapt pleintjesvoetbal in de Primera División.
Het stadion van Eibar, verkapt pleintjesvoetbal in de Primera División.

In Italië leek Sassuolo bij de promotie in 2013 gedoemd een eendagsvlieg te worden in de Serie A. Na een dramatische start werd trainer Eusebio Di Francesco ontslagen, maar de oefenmeester kwam later dat seizoen weer terug in dienst. De club die niet eens een eigen stadion heeft dat aan de eisen voldoet om op het hoogste niveau te spelen, verbaast nu voor het derde seizoen op rij vriend en vijand. Onder toeziend oog van nog steeds Di Francesco staat de club zevende, met uitzicht op de plekken die recht geven op Europees voetbal. Onderaan de ranglijst vechten collega-voetbaldreumesen Carpi en Frosinone overigens tegen degradatie.

Het contrast tussen Eibar en de Spaanse topploegen was bijna lachwekkend groot. Cristiano Ronaldo en Lionel Messi liepen ineens tussen de flatgebouwen en noodtribunes die de thuishaven van deze opmerkelijk kleine club in de Primera División een evenzo bijzonder decor geven. Het sprookje in het Estadio Municipal de Ipurua duurde echter maar een seizoen, want het elftal wist zich niet te handhaven met een achttiende plaats. Maar omdat Elche ineens werd teruggezet vanwege een belastingschuld mocht Eibar toch in de hoogste afdeling blijven, waarin het nu negende staat.

Liefhebbers van voetbalcultuur kunnen weer hun hart ophalen in Duitsland. SV Darmstadt 98 schoot in twee jaar tijd van het derde niveau naar de Bundesliga, waarin het jaar wordt afgesloten op plaats dertien. Alles aan de club lijkt gedateerd. De authentieke accommodatie is sterk verouderd, maar daardoor niet minder knus. En de selectie is nog grotendeels hetzelfde als die was toe de club nog twee divisies lager speelde. Maar niets is dus wat het lijkt in het voetbal, want Die Lilien houden zich keurig staande tussen de grote jongens, net als overigens mede-promovendus FC Ingolstadt 04.

Een bezoek aan SV Darmstadt 98 is in het moderne voetbal als een reis terug in de tijd.
Een bezoek aan SV Darmstadt 98 is in het moderne voetbal als een reis terug in de tijd.

Het had niet veel gescheeld, of AFC Bournemouth was verdronken in de lagere divisies van het Engelse amateurvoetbal. De noodlijdende club werd in 2008 nog wegens administratieve nalatigheden gestraft met liefst zeventien punten aftrek, maar wist zich desondanks ternauwernood te handhaven in de League Two, het vierde niveau. Onder leiding van clubman Eddie Howe richtte de club zich op, met de ene promotie na de andere. Howe, na een uitstapje bij Burnley als manager terug bij The Cherries, heeft inmiddels ook zijn draai gevonden in de Premier League. Bournemouth (zestiende) staat net als mede-promovendi Norwich City (vijftiende) en Watford FC (negende) keurig boven de degradatiestreep.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.