Het duel der keepende Champions League-kroonjuwelen

Reacties

Woensdagavond staat om 20.45 uur de wedstrijd tussen Iker Casillas en Gianluigi Buffon op het programma in het Estádio do Dragão. Of is het FC Porto - Juventus? Wie de Portugese en Italiaanse kranten de laatste dagen heeft gelezen is aan het twijfelen gebracht.

Het duel der keepende Champions League-kroonjuwelen

De wedstrijd zelf lijkt slechts bijzaak. Overal gaat het om de doelmannen van beide clubs. Veteranen, legendes, sieraden voor de sport, boegbeelden; het kwam allemaal voorbij. Zelfs termen als dinosauriërs en voetbalopa's vielen, maar nooit als teken van een gebrek aan respect. Buffon en Casillas zijn grootheden. In Italië, Portugal, Spanje, eigenlijk overal. En woensdagavond staan juist zij tegenover elkaar, op het podium dat de Champions League heet. Hun podium.

De 35-jarige Casillas debuteerde in 1999 in het kampioenenbal, werd de jongste keeper ooit in een finale en won het toernooi. Buffon (39) debuteerde op negentienjarige leeftijd in de Champions League, toen nog als doelman van Parma. Dat was ook direct de enige van zijn dertien Champions League-deelnames die niet plaatsvond in het shirt van Juventus. Casillas is met 162 wedstrijden in Europa's meest prestigieuze clubtoernooi recordhouder, Buffon behoort met 101 duels ook tot het meubilair.

Wie Juventus zegt, zegt Buffon. 'Ik heb het geluk drie jaar jonger te zijn dan Gigi. Ik was veertien toen ik begon, hij was toen achttien. Ik heb zijn stijl en persoonlijkheid altijd enorm gewaardeerd. Ik keek tegen hem op en later kregen we gelijkwaardige carrières. We hebben allebei veel gewonnen en vaak tegen elkaar gespeeld. Het Italiaanse voetbal zal nooit meer een doelman zoals hij krijgen. Hij is één van de beste aller tijden. Iedereen kent hem, hij hoort bij de geschiedenis van het voetbal', looft Casillas zijn collega.

Het respect is wederzijds. 'Iker is een collega waar ik altijd bewondering voor heb gehad en dat is tot op de dag van vandaag niet veranderd', vertelt Buffon. 'Hij heeft een moedige en moeilijke beslissing gemaakt om zichzelf uit te dagen bij een nieuwe club. Hij is in topvorm en ik hoop dat we allebei een geweldige wedstrijd keepen.'

Die moedige en moeilijke beslissing was de keuze van Casillas om in de zomer van 2015 'zijn' Real Madrid te verlaten voor FC Porto. Moedig, maar ook deels gedwongen. Het kind van Madrid was plotseling niet meer de baas van Estadio Santiago Bernabéu. Diego López verdrong de Spaanse levende legende naar de bank. San Iker knokte zich terug na het vertrek van López, maar in 2015 was voor iedereen duidelijk dat het huwelijk voorbij was.

Dat huwelijk leverde Casillas drie Champions League-bekers op, terwijl Buffon het moet doen met twee tweede plaatsen. Is Casillas daarmee de betere doelman? De 167-voudig international van Spanje speelde acht keer tegen Buffon en stapte drie keer als winnaar van het veld af, tegenover één zege voor de Italiaan. Maar Superman speelt op 39-jarige leeftijd nog in de absolute wereldtop, terwijl Casillas een stapje terug heeft moeten doen. Bovendien is Buffon met een transfersom van 53 miljoen euro nog steeds de duurste sluitpost aller tijden.

Het zal een eeuwige discussie blijven. De grote vraag is veel meer of er wel in cijfers, lijstjes en goed of beter gedacht moet worden. Casillas en Buffon zijn over de hele wereld bekend, zij zijn een begrip voor elke jonge doelman op aarde. Ziet de wereld ooit nog twee toppers onder de lat die het zo lang volhouden? Dat is allerminst zeker. Woensdagavond is het daarom tijd om te genieten van de Champions League-wedstrijd Iker Casillas - Gianluigi Buffon. (Roy van den Berghe)

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.