Het Benevento van Samuel Armenteros is de slechtste Serie A-ploeg ooit

Reacties

Het bloeiende Benevento is in de knop gebroken. De Italiaanse sprookjesclub krijgt in haar debuutseizoen te maken met de harde realiteit van het hoogste niveau en is tot dusver de slechtste Serie A-ploeg aller tijden. VI-redacteur Pim van der Hulst over de treurige bladzijde uit de bijzondere clubhistorie.

Het Benevento van Samuel Armenteros is de slechtste Serie A-ploeg ooit

Verslagen dropen de spelers van Benevento woensdag af na een ongelooflijke ontknoping, waarin dolle vreugde in een oogwenk plaats maakte voor diepe droefenis. In de 94ste minuut dacht Pietro Iemmelo de promovendus aan het eerste punt van het seizoen te helpen door een strafschop te benutten. De spelers, inclusief toegestormde wissels, waren nauwelijks uitgevierd toen Cagliari dankzij een fraaie kopbal van Leonardo Pavoletti de droogte van Benevento in stand hield.

Want de balans van Serie A's Klein Duimpje is na tien wedstrijden als volgt: nul punten, drie doelpunten voor en 24 doelpunten tegen. Daarmee is het sprookje van de afgelopen jaren veranderd in een nachtmerrie.

De opmars van Benevento begon in 2005, toen twee lokale zakenlieden, de gebroeders Vigorito, de failliete Vierdedivionist weer overeind hielpen. Nadat de kleine club tachtig jaar anoniem haar wedstrijden afwerkte op het derde en vierde niveau, greep Benevento in 2016 de titel in de Lega Pro, het derde niveau van Italië.

Afgelopen zomer voegde Benevento het mooiste hoofdstuk aan het sprookje toe: de Zuid-Italianen versloegen Carpi in de play-offs om promotie, nadat ze als nummer vijf in de Serie B eindigden. Voorzitter Oreste Vigorito droeg het wonder op aan zijn inmiddels overleden broer Ciro. 'Dit was een gelofte, gelegd door twee broers die per toeval aan elkaar verbonden werden door geboorte en vrienden werden.'

Benevento in betere tijden: de viering van de promotie naar de Serie A.
Benevento in betere tijden: de viering van de promotie naar de Serie A.

De Heksen brandden van de ambitie voorafgaand aan het debuut op het hoogste podium. 'Je gaat niet naar de Serie A om weer terug te gaan, we blijven liever in het paradijs', aldus Vigorito. Om een vaste stek te veroveren in het walhalla, investeerde Benevento flink. De club hield een enorme schoonmaak: twaalf spelers werden de deur gewezen en liefst achttien aanwinsten kwamen naar het zuiden.

Een van hen was Samuel Armenteros, die voor ongeveer twee miljoen overkwam van Heracles Almelo en daarmee gelijk de op één na duurste aankoop in de clubhistorie werd. De Zweedse spits komt nauwelijks aan de bak bij de gedoodverfde degradant. Zijn statistieken zijn bijna net zo bleek als die van zijn ploeg: één basisplaats en drie invalbeurten.

Als vanzelfsprekend stond Armenteros in de 110 minuten die hij kreeg droog. Ook hij kon niet voorkomen dat de rodelantaarndrager zondag haar naam in de Serie A-annalen bijschreef op een manier die haar eigen sprookjesboek besmet. Door de nederlaag bij Fiorentina, de negende op rij, verdreven De Heksen immers Venezia FC uit de archieven als ploeg met de slechtste Serie A-start ooit.

Daaropvolgend hield de club noodgedwongen een tweede schoonmaak in vier maanden tijd: sportief directeur Salvatore Di Somma en trainer Marco Baroni kregen de rekening gepresenteerd voor de erbarmelijke resultaten. De onervaren Roberto De Zerbi (38) krijgt de gecompliceerde taak om een nieuw mirakel in de vorm van lijfsbehoud neer te zetten. Zondag komt Lazio naar het stadje van 60.000 inwoners, de week daarop reist Benevento af naar Juventus. Het einde van de lijdensweg is nog niet in zicht.

Programma Serie A speelronde elf 
Zaterdag 
18.00 uur:AC Milan - Juventus
20.45 uur:AS Roma - Bologna
  
Zondag 
12.30 uur:Benevento - Lazio
15.00 uur:Udinese - Atalanta Bergamo
15.00 uur:SPAL - Genoa
15.00 uur:Sampdoria - Chievo
15.00 uur:Napoli - Sassuolo
15.00 uur:Crotone - Fiorentina
20.45 uur:Torino - Cagliari
  
Maandag 
20.45 uur:Hellas Verona - Internazionale
Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.