Hertha rekent op voormalig Feyenoorder Kalou tegen Bayern

Reacties

De veertiende speelronde in de Bundesliga gaat vrijdag om 20.30 uur van start. Vincent Okker, voor Voetbal International volger van de buitenlandse competities, blikt vooruit.

Hertha rekent op voormalig Feyenoorder Kalou tegen Bayern

Twee seizoenen vormde hij bij Feyenoord de meest technisch begaafde helft van het gevreesde K2-duo. Salomon Kalou was als partner van Dirk Kuijt een van de gevaarlijkste aanvallers van de Eredivisie. Beiden togen in 2006 naar de Premier League, de een naar Chelsea de ander naar Liverpool. Waar Kuijt emotioneel altijd met de Stadionclub verbonden bleef en vorige zomer zijn belofte inloste door terug te keren, is het rondom Kalou met de jaren stiller geworden. Voetballend in Londen, Lille of Berlijn vertelde de Ivoriaan níét in ieder interview met een Nederlands medium ooit te willen terugkeren. Al liet hij zich in april van dit jaar ontvallen een hereniging met Kuijt wel te zien zitten.

Kalou deed de flirtende uitspraken in een periode dat het bij Hertha BSC sportief moeizaam verliep, ook voor hemzelf. Sinds de zomer van 2014 voetbalt hij bij de gewezen Berlijnse grootmacht, die hem voor circa drie miljoen euro had opgehaald bij Lille. Een onverdeeld succes werd zijn debuutseizoen in de Bundesliga niet. Te weinig ijver toonde de aanvaller, die altijd gewend was om te spelen om de bovenste plaatsen maar bij Hertha BSC ineens tegen degradatie moest knokken. Slechts zes goals maakte hij in competitieverband; wat volgde was een zomer waarin dagelijks werd gespeculeerd dat hij wilde vertrekken.

Salomon Kalou; van bekritiseerde vedette tot doelpuntenmaker.
Salomon Kalou; van bekritiseerde vedette tot doelpuntenmaker.

Hoe anders is het nu. Salomon Kalou is de speler die De Oude Dame op sleeptouw neemt, beduidend meer betrokkenheid toont en bovenal scoort. Dankzij drie goals tijdens de laatste uitwedstrijd, tegen Hannover 96 (1-3), staat de aanvaller op tien doelpunten in officieel verband; vier méér dan tijdens de complete voorbije jaargang. Mede door deze productie bekleedt Hertha BSC de vierde plaats in de Bundesliga. Door de goede vorm heeft de ploeg zowaar het vertrouwen zaterdag een goed resultaat te vestigen op bezoek bij koploper Bayern München, de ploeg waarvan het al 38 jaar geen uitwedstrijd wist te winnen.

De opmars van Hertha BSC komt voor een groot deel op het conto van Pal Dardai, die in februari werd aangesteld als opvolger van Jos Luhukay en sindsdien de hoofdmacht verdedigend sterker heeft gemaakt. Gerekend vanaf zijn debuut als hoofdcoach incasseerde Hertha 28 doelpunten; alleen Bayern München kan betere cijfers (veertien tegentreffers) overleggen. De Hongaar, zelf goed voor een recordaantal van 286 Bundesliga-duels voor Hertha BSC, heeft al aangekondigd de hoofdmacht in München te laten aantreden met een vijfmansverdediging. Achterin compact staan en voorin rekenen op een uitbraak van Salomon Kalou, zoals de Ivoriaan dit seizoen al vaker deed.

'Op sommige moment is Salomon briljant, einfach Weltklasse', prijst Dardai die lange tijd een haatliefdeverhouding met de aanvaller had. 'Vorige zomer heb ik hem verteld dat hij véél vertrouwen van ons gekregen had. Het werd tijd dat Salomon eindelijk ging laten zien waartoe hij in staat is. Met zijn kwaliteiten moest hij méér laten zien dan hij tot nu toe gedaan had.'

Al in zijn laatste seizoen bij Chelsea (2006/07) luidde de klacht dat Kalou gaandeweg snelheid en explosiviteit had ingeleverd. Daarnaast moest hij bij Hertha BSC aanvankelijk wennen een rol als centrumspits te bekleden, iets dat hij op het allerhoogste niveau altijd incidenteel deed. Met onder anderen Mitchell Weiser, Valentin Stocker en ook de weer fitte Roy Beerens beschikt de technische staf over verschillende vleugelspelers die Kalou op maat kunnen bedienen. Ook speelde hij verschillende keren dit seizoen als hangende spits.

Dardai: 'Voor Salomon is het goed geweest dat Hertha BSC in de zomer met Vedad Ibisevic een extra concurrent heeft aangetrokken. Het heeft de ploeg onberekenbaarder gemaakt. Daarnaast maakte hij nu een complete voorbereiding mee. En nu zie ik bijvoorbeeld ook dat Salomon na een training langer op het veld blijft om extra oefeningen te doen.'

Programma
Darmstadt 98 27-11
20:30
1. FC Köln
Bayern München 28-11
15:30
Hertha BSC
Werder Bremen 28-11
15:30
Hamburger SV
Hannover 96 28-11
15:30
FC Ingolstadt 04
1899 Hoffenheim 28-11
15:30
Borussia
Mönchengladbach
FSV Mainz 05 28-11
15:30
Eintracht Frankfurt
Borussia Dortmund 29-11
15:30
VfB Stuttgart
Bayer Leverkusen 29-11
17:30
Schalke 04
FC Augsburg 29-11
17:30
VfL Wolfsburg
Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.