Hertha BSC 'Meister-Opfer' van Bayern München

Reacties

De dertigste speelronde in de Bundesliga gaat vrijdag om 20.30 uur van start. Vincent Okker, voor Voetbal International volger van de buitenlandse competities, blikt vooruit op de meest interessante duels.

Hertha BSC 'Meister-Opfer' van Bayern München

Hertha BSC dreigt zo langzamerhand uit te groeien tot heuse Meister-Opfer. Zaterdagavond gaat de Berlijnse formatie op bezoek bij Bayern München, dat na de galavoorstelling tegen FC Porto (6-1) in de Champions League klaar is voor het volgende succes. Het verhaal vooraf is heel simpel: bij een overwinning is de formatie van trainer Pep Guardiola niet meer te achterhalen voor de Bundesliga-achtervolgers. VfL Wolfsburg zou in theorie de twaalf punten achterstand nog ongedaan kunnen maken. Alleen is er dan nog altijd het veelzeggende verschil in doelsaldo (+63 om +32).

Maar Hertha is de laatste club waarvan Bayern enige medewerking hoeft te verwachten voor diens 25ste landstitel. Zowel het voorbije seizoen (27ste speelronde) als in 2009/10 (laatste speeldag) werden de Zuid-Duitsers officieel landskampioen in het Olympiastadion, beide keren wonnen ze met 1-3. 'We hebben geen zin opnieuw als eerste de felicitaties over te brengen', blikte Hertha's sportdirecteur Michael Preetz vooruit. 'We gaan tegen Bayern voor een gelijkspel, dat zou voor ons een Riesen-Imagegewinn zijn…'

Zwijgen
Dinsdag legde Der Rekordmeister, na een woelige voorgaande week met onder meer het vertrek van clubarts Hans-Wilhelm Müller-Wohlfahrt, alle critici het zwijgen op. Door middel van een fantastisch optreden tegen FC Porto, met Thiago Alcántara als grote uitblinker, waarin de tegenstander vanaf de eerste minuut bij de strot werd gegrepen. Zelfs bij een waslijst aan blessures, extreme druk van de buitenwacht; Bayern München en Pep Guardiola zijn onverstoorbaar gebleven.

Voor de formatie breekt een interessante periode aan. Wordt de titel niet dit weekend officieel, dan wel volgende week als de uitwedstrijd tegen Bayer Leverkusen op de rol staat. Guardiola wacht vooral de uitdaging de ploeg de komende periode scherp te houden voor de Champions League als ook het bekertoernooi (dinsdag aanstaande speelt het in de halve finale tegen Borussia Dortmund).

Vorig seizoen, nadat de landstitel al na 27 speelronden was veiliggesteld, verslapte de ploeg. Zo verloor Bayern onder meer met 0-3 van BVB en kreeg het twee keer een pak slaag van Real Madrid in de Champions League. Vooral dat laatste kwam hard aan. Guardiola zegt daarvan geleerd te hebben en de zaken ditmaal anders aan te pakken.

Tal van Nederlanders hebben in de Bundesliga nog heel wat om voor te strijden. Roel Brouwers en Borussia Mönchengladbach duelleren met Bayer Leverkusen om de derde plaats, die rechtstreekse deelname aan de Champions League garandeert. Als Die Fohlen zondag voor eigen publiek VfL Wolfsburg verslaan, kan zelfs de strijd om plaats twee nog spannend worden; nu bedraagt het onderlinge verschil zeven punten. Bovendien heeft Wolfsburg zijn laatste drie duels (waarvan twee in de Europa League met Napoli) niet gewonnen.

De laatste twee keer was er voor Bas Dost géén plaats in de basis. De zorgen zijn groot voor Huub Stevens en Rafael van der Vaart (foto onder), die met respectievelijk VfB Stuttgart en Hamburger SV de onderste twee plaatsen bezetten. FC Augsburg staat met 42 punten op de zesde plaats en droomt van de Europa League. Zaterdagmiddag kan de ploeg van aanvoerder Paul Verhaegh op bezoek bij HSV deze hoge klassering bevestigen.

Schalke 04 staat vijfde met hetzelfde aantal punten als Augsburg. Alleen is de stemming in Gelsenkirchen 180 graden anders. Vrijwel zeker ziet Klaas-Jan Huntelaar deelname aan de Champions League aan zich voorbijgaan. En dat heeft de ploeg, vanavond spelend bij FSV Mainz 05, volledig aan zichzelf te wijten.

Onder de in oktober aangestelde trainer Roberto Di Matteo is Schalke getransformeerd in een onaantrekkelijk collectief dat afbraakvoetbal propageert. Het project van de Italiaan lijkt volledig te zijn mislukt, want afgezien van het ultradefensieve spel ligt het rendement laag. Bovendien komen Die Königsblauen nog maar bar weinig tot scoren. 'Schalke staat synoniem voor destructiviteit', kopte Die Welt onlangs.

Transfersom
Het mislopen van de Champions League heeft verregaande gevolgen. De Duitse internationals Julian Draxler en Benedikt Höwedes hebben een gelimiteerde transfersom in hun contract staan en overwegen hun carrière elders voort te zetten. Huntelaar verlengde eind vorig jaar zijn aflopende verbintenis tot medio 2017, maar zal weinig gelukkig zijn met de huidige ontwikkelingen. Aan de andere kant had Schalke veel ambities op de transfermarkt. Maar het is nog maar de vraag of beoogde versterkingen zoals Sami Khedira (Real Madrid) enthousiast worden van de Europa League, laat staan van een betonvoetbal spelend elftal.

Programma
FSV Mainz 05 24-04
20:30
Schalke 04
Borussia Dortmund 25-04
15:30
Eintracht Frankfurt
Hannover 96 25-04
15:30
1899 Hoffenheim
VfB Stuttgart 25-04
15:30
SC Freiburg
Hamburger SV 25-04
15:30
FC Augsburg
1. FC Köln 25-04
15:30
Bayer Leverkusen
Bayern München 25-04
18:30
Hertha BSC
Paderborn 26-04
15:30
Werder Bremen
Borussia
Mönchengladbach
26-04
17:30
VfL Wolfsburg

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.