Herstelde Villa viert met Barça ruime zege op Sociedad

Barcelona heeft zich in de eerste competitiewedstrijd van het nieuwe seizoen eenvoudig ontdaan van Real Sociedad. Dankzij doelpunten van Carles Puyol, Lionel Messi (twee), Pedro en de van een scheenbeenbreuk herstelde David Villa werd het in Camp Nou 5-1. Ibrahim Afellay moest toekijken vanaf de tribune.

Aanvoerder Carles Puyol ontbrak op het EK nog bij Spanje door een knieblessure, maar toonde zich zondagavond tegen de Basken weer topfit door in de vierde minuut hoog boven iedereen uit te torenen en een corner van Xavi achter de mistastende doelman Claudio Bravo te koppen.

Sociedad had echter meteen een weerwoord klaar. Eerst was het via Asier Illaramendi al dicht bij de gelijkmaker, vervolgens was het wel raak toen diezelfde Illaramendi de van Real Mallorca overgekomen Gonzalo Castro met een steekpass vrij zette voor Barça-doelman Víctor Valdés.

Lang konden de Basken niet genieten van de 1-1. Lionel Messi deed binnen vijf minuten twee keer van zich spreken. Op aangeven van Pedro zette hij Barcelona in de elfde minuut op een 2-1 voorsprong. Vijf minuten later vergrootte hij de marge door attent te reageren op een voorzet van Cristian Tello.

Vlak voor rust stond de 21-jarige buitenspeler opnieuw aan de basis van een doelpunt. Met een bekeken boogbal bediende hij de volledig vrijstaande Pedro, die eenvoudig de 4-1 binnenschoof. Tien minuten eerder was Messi nog dichtbij zijn eerste hattrick van het seizoen, maar doelman Bravo stond in de weg.

Waar de eerste helft bol stond van actie en doelpunten, was het tweede bedrijf slechts bij vlagen vermakelijk. Lionel Messi maakte vlak na de hervatting met een schot in het zijnet nog de meeste aanspraak op een treffer.

Het slotakkoord was echter voor David Villa, die sinds zijn scheenbeenbreuk in december 2011 tijdens het WK voor clubteams geen minuut meer had gespeeld. De Spaanse spits viel een kwartier voor tijd in voor Pedro en zette tien minuten later de eindstand op het scorebord, nadat Andrés Iniesta hem met een knappe dribbelactie en dito pass op zijn wenken had bediend.

Omdat Real Madrid eerder op de avond in eigen huis niet voorbij Valencia kwam, heeft de ploeg van trainer Tito Vilanova meteen een voorsprong op de Koninklijke aartsrivaal. Vorig seizoen werden de Madrilenen nog kampioen met een voorsprong van negen punten op Barça. Foto: VI Images