Herstelde De Jong wil via Newcastle weer naar Oranje

Reacties

Siem de Jong (26) is de hoop in bange dagen van het dolende Newcastle United. En hoewel de voormalige Ajacied er met volle teugen van geniet dat hij na een jaar vol blessureleed weer fit is, wil hij met het oog op de toekomst niet te hard van stapel lopen.

Herstelde De Jong wil via Newcastle weer naar Oranje

Afgelopen zomer stapte De Jong na vier titels met Ajax voor negen miljoen euro over naar de roemruchte Engelse club. Het voorbije jaar stond voor de middenvelder annex aanvaller echter in het teken van blessure-ellende: hij kreeg tot twee keer toe te maken met een klaplong, scheurde een pees tussen zijn heup en bovenbeen en moest twee operaties ondergaan.

'Vooral die laatste operatie aan mijn long heeft erin gehakt', vertelt De Jong woensdag in De Telegraaf. 'Ik verloor veel bloed en toen ik weer naar de club ging was ik zes kilo lichter.' De clubarts was er zelfs van overtuigd dat De Jong dit seizoen niet meer in actie zou komen, maar de zesvoudig international logenstrafte die woorden. Zaterdag kon hij als invaller de zevende competitienederlaag op rij (!) niet voorkomen tegen Swansea City, maar tekende hij in zijn derde Premier League-duel wel voor zijn eerste competitiegoal namens Newcastle: 2-3.

'Na mijn tweede klaplong, die ik dus kreeg toen ik net maanden had getraind voor het herstel van die afgescheurde pees, kende ik mijn diepste dal', blikt De Jong terug op de voor hem zware periode. 'Maar ik heb in mijn kop de knop omgezet. Ik zei zelfs tegen mijn ouders, als die op bezoek kwamen: "Jullie moeten er niet meer over praten, anders word ik er steeds mee geconfronteerd. Ik ben met de toekomst bezig."

Het voorbije jaar heeft De Jong wel geleerd dat hij voorzichtig moet doen. Dat terwijl de enthousiaste manager John Carver niets liever wil dan de Nederlander inzetten om de crisis te bezweren en het degradatiespook te verdrijven. De Jong: 'Maar ik wil nog meer explosiviteit en inhoud hebben. Je staat hier tegenover beulen van kerels. Als ik in de Eredivisie een voorzet kreeg, wist ik dat ik wel boven mijn tegenstander uit zou komen. Hier win je zo'n duelletje niet makkelijk. De kracht van de verdedigers is het grootste verschil tussen de Premier League en de Eredivisie.'

De Jong weet in ieder geval waar hij het voor doet. Op de lange termijn wil hij zijn rentree maken bij Oranje, dat hij op het WK in Brazilië zonder hem zag schitteren. 'Een eindtoernooi meemaken is mijn grote uitdaging. Sneijder en Van der Vaart worden ouder, die vallen door hun leeftijd een keer af. Ik moet zorgen dat ik zo goed word dat de bondscoach me dan een kans geeft.'

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.