Herstel experimenteel Duitsland stemt Löw tevreden

Dankzij twee invallers zette Duitsland een door tactische experimenten misgelopen eerste helft recht. Bondscoach Joachim Löw was daarom ook tevreden.

De experimenten van Löw waren niet allemaal geslaagd, maar de bondscoach keek toch met een positief gevoel terug op het spektakel tegen Oekraïne (3-3). 'Ik neem veel goeds mee uit deze wedstrijd', zei Löw. 'De ploeg heeft veel veerkracht getoond. We waren ongelooflijk dominant. Ook daarom ben ik niet ontevreden.'

Duitsland begon in Kiev met een driemansverdediging (Jerôme Boateng, Holger Badstuber en Mats Hummels), terwijl aanvallende middenvelders Mario Götze en Mesut Özil de kans kregen te laten zien ook samen in één elftal te kunnen functioneren. Het nieuwe systeem leverde aanpassingproblemen op, en een 3-1 achterstand bij rust.

Hummels wees niet naar het systeem als oorzaak. 'De tegentreffers hebben daar weinig mee van doen. Het kan ook nog niet feilloos functioneren. Maar in de opbouw kan het systeem toegevoegde waarde hebben. Het had dus positieve en negatieve effecten. Wat er bij de tegengoals gebeurde, weet ik niet. Maar liever nu dan volgend jaar. We hebben van onze fouten geleerd.'

In de tweede helft herpakte Duitsland zich. Invallers Simon Rolfes en Thomas Müller voorkwamen een nederlaag, ook doordat debuterende doelman Ron-Robert Zieler in de laatste minuut Oekraïne een vierde treffer onthield. 'Het is zonde dat de eerste helft zo liep. Een debuut stel je je anders voor. Maar dat is voetbal.'

Duitsland is dinsdag de tegenstander van Nederland. Löw heeft aangekondigd dat hij in Hamburg wil proberen hoe Miroslav Klose en Mario Gomez als spitsenkoppel functioneert. Foto: VI Images