Herboren Milan staat voor ultieme krachtproef

Reacties

VI-redacteur Reon Boeringa blikt vooruit op het duel Sassuolo - AC Milan van zondagmiddag 15.00 uur. Het is de ultieme test voor het nieuwe Milan.

Herboren Milan staat voor ultieme krachtproef

Sassuolo is sinds de promotie in 2013 uitgegroeid tot plaaggeest van Milan. Van de vijf onderlinge competitieduels wonnen de Neroverdi er drie.  De eerste zege op (4-3, op 12 januari 2014) leidde het ontslag van Massimiliano Allegri in. De tweede en derde (1-2 en 3-2) waren symbolisch voor het totaal mislukte seizoen 2014/15 onder Filippo Inzaghi. Domenico Berardi wierp zich in de onderlinge duels op tot beul der beulen. Hij maakte in vijf wedstrijden tegen Milan tien (!) doelpunten.

Het uitduel met Sassuolo is daarom in alle opzichten een examen voor Milan. De Rossoneri verkeren in topvorm dromen daardoor hardop van een terugkeer in de Champions League, een toernooi waaraan zij in 2013/14 voor het laatst deelnamen. Op bezoek bij de angstgegner moet de ploeg van Sinisa Mihajlovic de groei bevestigen die de serie van twaalf duels zonder verlies (alle competities, W8, G4) suggereert.

Het schrikbeeld van AC Milan: een juichende Domenico Berardi. De vedette van Sassuolo maakte in vijf duels met Milan tien goals.
Het schrikbeeld van AC Milan: een juichende Domenico Berardi. De vedette van Sassuolo maakte in vijf duels met Milan tien goals.

Milan speelt op papier 4-4-2, maar de tactiek is veelzijdiger dan de cijfertjes doen vermoeden. Het is geen 4-4-2 met een ruit, zoals de formatie waarmee Carlo Ancelotti beroemd werd in Milaan. Een 'Britse' 4-4-2 met wingers en een loper en sloper in de as is het evenmin.  Het geheim zit hem erin dat Mihajlovic op de buitenste posities spelers posteert, die van nature de neiging hebben hun eigenlijke positie centraal achter de spitsen op te zoeken: Keisuke Honda en Giacomo Bonaventura (juichend op bovenste foto).

In balbezit is Milan daardoor in staat de as van het veld volledig te domineren. Als Honda en Bonaventura (al dan niet tegelijkertijd) de posities achter de spitsen opzoeken, nemen backs Ignazio Abate en Luca Antonelli (of Mattia De Sciglio) hun plaatsen op het middenveld over. Het zorgt in aanvallende situaties soms voor een 2-4-2-2-tactiek waar tegenstanders veel moeite mee hebben.

Die tactiek gebruikt Milan met name in thuiswedstrijden. In (lastige) uitduels gooit Mihajlovic het vaak over een totaal andere boeg, waarbij het accent op tegenhouden en razendsnel counteren ligt. In een zeer compact 4-4-1-1-systeem pakte Milan daardoor twee weken geleden een punt op bezoek bij het tot dan toe thuis onhoudbare Napoli.

Gianluigi Donnarumma kreeg in negentien duels namens Milan pas dertien tegengoals.
Gianluigi Donnarumma kreeg in negentien duels namens Milan pas dertien tegengoals.

Mihajlovic is daarmee de eerste trainer in jaren die het is gelukt om Milan een herkenbare en bovenal succesvolle speelstijl aan te meten. Blikvanger achterin is de vrijwel wekelijks uitblinkende Gianluigi Donnarumma. Wetende dat hij pas net zeventien is, heeft Milan daarmee een speler in huis die er qua potentie toe in staat is uit te groeien tot een clublegende als Franco Baresi en Paolo Maldini. Milan is zich daar zeer van bewust en is daarom de onderhandelingen over een nieuw contract gestart.

Carlos Bacca staat als clubtopscorer (dertien goals) het vaakst in de spotlights. Minstens zo belangrijk is de in 2014 van Atalanta Bergamo overgekomen Bonaventura. Met zijn veelzijdigheid, werklust en drang naar voren is hij uitgegroeid tot een van de beste middenvelders van Italië. De als breedteaankoop aangetrokken middenvelder staat daarmee symbool voor het nieuwe Milan. Of deze ploeg uiteindelijk echt in staat is oude tijden te laten herleven, moet zondag tegen Sassuolo blijken.

Programma
AS Roma 04-03
20:45
Fiorentina
Hellas Verona 05-03
18:00
Sampdoria
Napoli 05-03
20:45
Chievo
Torino 06-03
12:30
Lazio
Bologna 06-03
15:00
Carpi
Genoa 06-03
15:00
Empoli
Atalanta Bergamo 06-03
15:00
Juventus
Sassuolo 06-03
15:00
AC Milan
Frosinone 06-03
15:00
Udinese
Internazionale 06-03
20:45
Palermo
Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.