Heracles-legende Steve Mokone overleden

Reacties

Steve Mokone is overleden. De Zuid-Afrikaan was in de jaren vijftig de eerste buitenlandse profvoetballer in Nederland. De Zwarte Meteoor is 82 jaar geworden.

Heracles-legende Steve Mokone overleden

Mokone belandde in 1957 bij Heracles en schoot de club met zijn vele doelpunten naar het kampioenschap in de Tweede Divisie. De Zwarte Goochelaar - zoals ze hem toen noemden bij de club - veroverde al snel de harten in Almelo, maar verdween twee jaar later spoorloos. Tot verdriet van de supporters.

Mokone had ruzie gekregen met het bestuur van de club en vervolgde daarop zijn zwerftocht door Europa. Hij zou uiteindelijk nog voor onder andere Olympique Marseille, Barcelona en Valencia spelen. In Almelo waren ze tientallen jaren later nog steeds niet uitgepraat over Mokone. Waar zou hij inmiddels uithangen?

Journalist Tom Egbers ging in de jaren negentig in de Verenigde Staten naar hem op zoek en schreef onder andere twee boeken over hem. Dat ging ook over zijn opmerkelijke komst. Mokone stond namelijk als transfervrije speler vermeld in een Engels voetbaltijdschrift, waarna het bestuur van Heracles de gok nam een echte prof naar de Bornsestraat te halen.

Mokone kampte de laatste jaren met hartproblemen. Daardoor kon hij tot zijn grote teleurstelling niet vanuit Washington over komen vliegen om in 2012 de bekerfinale tussen Heracles en PSV bij te wonen. De Eindhovenaren wonnen met 3-0, maar Mokone was nog steeds trots op zijn oude club. Vooral op de slordige twintigduizend Almelose supporters die naar De Kuip waren gekomen.

Met het overlijden van Steve Mokone verliest Heracles een legende. In Almelo is een straat naar hem vernoemd, al werd het bord later weggehaald wegens een moordzaak waarbij hij betrokken zou zijn, en in het Polman Stadion een tribune.

Voorafgaand aan het thuisduel van Heracles met SC Heerenveen wordt een minuut voor Mokone geapplaudisseerd.

Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.