Heracles stoot Feyenoord van plek drie door zege op PEC

Heracles Almelo is de nieuwe nummer drie in de Eredivisie dankzij een thuiszege op PEC Zwolle. Iliass Bel Hassani en Jaroslav Navrátil hielpen de stuntploeg aan een volgende overwinning: 2-0.

Waar Heracles voor de winterstop met name in eigen huis regelmatig imponeerde, was het spel in de eerste duels na de winterstop minder sprankelend. De oorzaak kan deels gezocht worden bij het vertrek van Oussama Tannane, die naar Saint-Étienne vertrok. Opvolger Tarik Kada, die van SC Heerenveen werd overgenomen, debuteerde in het thuisduel met PEC.

Spelmaker Bel Hassani bleef wel bij Heracles en bewees ook zaterdagavond van grote waarde te zijn voor de Almeloërs. De begaafde middenvelder brak de wedstrijd kort na rust open. Bel Hassani snoepte de bal van Rick Dekker af en knalde vervolgens raak met een laag schot in de hoek: 1-0. Onverdiend was de voorsprong op basis van de eerste helft niet te noemen.

Heracles zorgde in de eerste helft namelijk voor het meeste doelgevaar. Zo probeerde Wout Weghorst het met een lobje, maar dat werd doorzien door doelman Mickey van der Hart. Eerder was de Heracles-spits al gevaarlijk geweest met een kopbal. Aan de andere kant dacht PEC recht te hebben op een strafschop toen Bart Schenkeveld naar de grond ging, maar scheidsrechter Pol van Boekel wuifde het weg. Zo werd er in de eerste helft niet gescoord.

Ook na het openingsdoelpunt van Bel Hassani wisten de bezoekers niet veel gevaar te stichten. De Zwollenaren wisten de weg naar het doel de laatste weken sowieso lastig te vinden. In de laatste drie duels kwam de ploeg van trainer Ron Jans twee keer tot scoren. Voor het PEC-doel was het wel gevaarlijk toen invaller Gonzalo García Bel Hassani aanspeelde bij een counter. Laatstgenoemde toonde zich niet zelfzuchtig, maar zag zijn voorzet in de handen van Van der Hart eindigen.

Het bleek slechts een waarschuwing van de thuisploeg, want enkele minuten later was het wel raak. Wederom verstuurde García een steekpass. Dit keer was de eveneens ingevallen Navrátil de ontvanger. Hij bleef oog in oog met Van der Hart kalm en scoorde met een boogbal. De goal van de aanvaller was het laatste wapenfeit. Zo hield Heracles-doelman Bram Castro voor de negende keer dit seizoen de nul. Een evenaring van het clubrecord uit de seizoenen 1964/65, 2006/07 en 2009/10.

Heracles klimt over het in sportieve crisis verkerende Feyenoord heen. De Rotterdammers kunnen zondagmiddag de derde plaats weer overnemen, maar dan moet er wel gewonnen worden op bezoek bij Ajax. PEC moet het voorlopig met plaats tien doen.