Heracles ontsnapt aan blamage, ADO klopt NEC na penalty's

Heracles Almelo en ADO Den Haag hebben zich woensdag als laatste twee ploegen geplaatst voor de tweede ronde van het KNVB-bekertoernooi. Voor beide ploegen ging dat moeizaam.

Excelsior Maassluis - Heracles Almelo 1-1 (1-3 na verlenging)
De Almelose Eredivisionist had het in de eerste helft al bijzonder moeilijk in Maassluis. De ploeg van trainer John Stegeman (foto) had meer balbezit, maar de beste kansen waren namens de tweededivisionist voor Kevin Vink (vrije trap) en Adair Veiga Lopes (twee kopballen). Heracles kwam op het kunstgras niet verder dan wat halve mogelijkheden en twee genegeerde penaltyclaims, terwijl het Wout Droste ook nog eens kwijtraakte met een op het oog nare blessure.

De 0-0 ruststand werd tien minuten na rust omgezet in 0-1, toen Vincent Vermeij binnentikte na een goede actie van Brandley Kuwas. Dat leek ook lang de uitslag te worden, totdat verdediger Daan Smith tien minuten voor het eindsignaal de 1-1 binnenkopte voor de thuisploeg.

In de tweede helft van de verlenging zorgde Vermeij alsnog voor verlossing. Daarmee was het verzet van Excelsior Maassluis gebroken. Kuwas bepaalde in de slotminuut van de verlenging de eindstand ook nog op 1-3, waardoor Heracles met de schrik vrij kwam.

NEC - ADO Den Haag 1-1 (ADO wint na strafschoppen)
In Nijmegen maakten NEC en ADO er een spannend duel van. Na negentig minuten stond het nog 0-0 en in ook na de verlenging was er sprake van balans tussen de twee ploegen. De rake strafschop van Gregor Breinburg (105de minuut) werd immers zes minuten voor het einde van de verlenging weggepoetst door Gervane Kastaneer, waardoor strafschoppen de beslissing moesten brengen.

In de penaltyreeks hield ADO de zenuwen het best in bedwang. André Fomitschow groeide bij de Nijmegenaren uit tot schlemiel. Hij miste als enige, waardoor de rake strafschop van Ruben Schaken ervoor zorgde dat ADO doorbekert en NEC zich op de competitie kan richten.

Bekijk hieronder de overige duels van woensdag in het KNVB-bekertoernooi.