Heracles nieuwe koploper Eredivisie na overwinning op PSV

Heracles Almelo is voor het eerst sinds het seizoen 1964/65 lijstaanvoerder van de Eredivisie. De Tukkers wonnen thuis van regerend landskampioen PSV: 2-1.

Het seizoen van Heracles leest vooralsnog als een sprookje. De bescheiden club uit Almelo begon de jaargang met een nederlaag tegen promovendus Roda JC Kerkrade, maar wervelde vervolgens langs NEC, SC Cambuur, FC Twente en ADO Den Haag. Dat betekende dat in de thuiswedstrijd tegen PSV opeens de koppositie op het spel stond. Het duel met de Eindhovenaren had een extra feestelijk tintje doordat dit de vijfhonderdste Eredivisie-wedstrijd was in de clubhistorie van Heracles.

PSV maakte korte metten met de voorpret bij de thuisclub en opende binnen 87 seconden de score. De timing van Luuk de Jong was bij een vrije trap van Maxime Lestienne beter dan die van Heracles-keeper Bram Castro en de spits maakte de 1-0. Zo zat hij de Tukkers opnieuw dwars. In de vorige zeven duels met Heracles was De Jong namelijk bij zeven doelpunten betrokken geweest (vijf goals, twee assists).

Heracles liet de droom van de eerste plaats ondanks de tegenslag niet varen en bracht PSV steeds meer in de problemen. De Eindhovenaren ontsnapten in de tiende minuut nog aan de gelijkmaker toen Wout Weghorst de paal raakte nadat Jeroen Zoet een vrije trap van Oussama Tannane niet klemvast had gekregen. In de 39ste minuut was het alsnog raak via een knal van Mark-Jan Fledderus. Vlak voor rust deed Thomas Bruns die goal dunnetjes over door de bal vanaf twintig meter in de verre hoek te leggen: 2-1.

PSV-trainer Phillip Cocu besloot vanwege de achterstand in te grijpen en haalde halverwege Luciano Narsingh – vier dagen na zijn winnende 2-1 tegen Manchester United – naar de kant voor Jürgen Locadia. Een kwartier voor tijd werd ook Adam Maher, die geen indruk kon maken als vervanger van de geblesseerde Andrés Guardado, naar de kant gehaald.

Gáston Pereiro verving hem en leverde vrijwel direct een panklare voorzet af op Héctor Moreno, maar de kopbal van de Mexicaan strandde in de handen van Castro. De mandekker van PSV had zich aan de andere kant van het veld doen gelden door Tannane te blesseren. United-verdediger Luke Shaw liep eerder in de week een dubbele beenbreuk op na een duel met Moreno.

Ook zonder smaakmaker Tannane hield Heracles in de slotfase stand en won zo voor het eerst in eigen huis van PSV in de Eredivisie. De koppositie is de ultieme bekroning voor dat succes. Met een wedstrijd meer gespeeld heeft Heracles twee punten voorsprong op nummer drie Ajax. Regerend kampioen PSV heeft vier punten minder.