Heracles kan weer lachen na zege op hekkensluiter Cambuur

Heracles Almelo heeft een slechte reeks beëindigd met een nipte thuiszege op SC Cambuur, dat daardoor hekkensluiter blijft: 3-1.

Een moment van klasse van Jack Byrne bood Cambuur in de 32ste minuut perspectief op het ontsnappen aan de laatste plaats in de Eredivisie. De Manchester City-huurling pegelde van buiten het strafschopgebied raak, waardoor de Leeuwarders uit het niets op voorsprong kwamen in Almelo.

Daarmee lonkte een herhaling van het scenario van de wedstrijd tegen PEC Zwolle (1-0) van twee weken geleden, toen een doelpunt van Byrne drie punten opleverde. Met deze zege gaf de ploeg van trainer Marcel Keizer bovendien de rode lantaarn door aan De Graafschap, dat vrijdag met een overwinning op Roda JC Kerkrade (3-0) de zeventiende plek weer heroverde. Cambuur had vanwege dat resultaat drie punten nodig om het weekeinde niet te besluiten als hekkensluiter.

Op basis van het veldspel maakte Cambuur daar eigenlijk geen aanspraak op. Heracles speelde namelijk de frustraties van vier nederlagen op rij van zich af, met bij vlagen sprankelend voetbal. Vooral Wout Weghorst was voortdurend dreigend en de spits kreeg in de 49ste minuut zijn beloning door de bal in twee instanties langs Cambuur-goalie Leonard Nienhuis te schieten. Daarmee doorbrak Heracles een doelpuntendroogte van 606 minuten, nooit bleef de ploeg uit Almelo langer zonder goal in de Eredivisie. In de eerste helft stond de paal een treffer van Weghorst nog in de weg.

Heracles bleef ook na de gelijkmaker de aanval zoeken en werd daar in de 77ste minuut voor beloond. Na een afgeslagen voorzet schoot Robin Gosens knap de 2-1 binnen. Het slotoffensief van Cambuur, ingezet met het inbrengen van spits Kevin van Veen, kon een nederlaag niet verhinderen. Diep in de extra tijd zorgde Iliass Bel Hassani met een lekkere knal zelfs nog voor de derde Heracles-goal. Dat zag De Graafschap-trainer Jan Vreman vanaf de tribune met genoegen aan, want zijn ploeg doet de laatste plek dus over aan Cambuur.

Heracles kan door de eerste Eredvisie-zege op Cambuur juist weer rustig ademhalen. Coach John Stegeman klimt met zijn elftal namelijk naar de zesde plek en blijft zo meedoen in de strijd om Europees voetbal.