Heracles Almelo voedt onrust bij Vitesse

Vitesse heeft op eigen veld een pijnlijke nederlaag geleden (1-2). Heracles Almelo gaf met het eerste succes buitenshuis de Arnhemmers stof tot napraten.

Vitesse heeft dit seizoen het eigen publiek in Gelredome allerminst verwend. Ook tegen Heracles kregen de thuisblijvers in de eerste helft gelijk. De fluitconcerten bij rust waren begrijpelijk gezien het vertoonde spel. Slechts een enkele keer kon het publiek opveren, zoals bij de volley van Nathan.

Na rust was er beduidend minder gelegenheid voor verveling. Beide ploegen deden de vervelende eerste 45 minuten vergeten. Vitesse opende na bijna een uur het bal. Milot Rashica leverde vanaf rechts de voorzet af, die Ricky van Wolfswinkel gebruikte om de score te openen.

Het antwoord van Heracles drie minuten na de openingsgoal deed de Arnhemse openingszet vergeten. Brahim Darri, die in de eerste helft voor het enige Heracles-wapenfeit had getekend, bracht met een streep van ruim twintig meter de 1-1 op het scorebord.

Maar het Arnhemse leed bleef niet beperkt tot de Almelose gelijkmaker. Scheidsrechter Danny Makkelie zag een kwartier voor tijd in een actie van Guram Kashia de oorzaak voor de struikelpartij van Brandley Kuwas en kende Heracles daarom een strafschop toe. Samuel Armenteros greep de buitenkans met beide handen aan: 1-2.

Het bleek de winnende treffer. Dat gegeven zal de onvrede van de Vitesse-aanhang over Makkelie ongetwijfeld hebben vergroot. De Arnhemse club had vooraf een spandoek verwijderd, waarmee de fans nog een keer de hoofdrol van Makkelie in het bekerduel met Heracles van vorig jaar onder de aandacht hadden gebracht. Met onder andere drie rode kaarten had de arbiter toen zijn stempel gedrukt.

Maar er viel Makkelie nu weinig te verwijten bij zijn beslissing Heracles een penalty te geven. Het Arnhemse ongenoegen over het resultaat kon meer worden gericht op de eigen ploeg, die opnieuw in eigen stadion te weinig indruk maakte om aanspraak te maken op een overwinning.

Door het verlies zakt Vitesse naar de negende plaats, waar Heracles een flinke sprong maakt op de ranglijst. De Tukkers staan inmiddels twaalfde, met drie punten achterstand op Vitesse.