'Henk ten Cate is de beste kandidaat'

Reacties

VI-analyticus Taco van den Velde vertelt waarom Henk ten Cate, nu nog trainer van Al-Jazira, de beste kandidaat is voor de vacature van bondscoach bij het Nederlands elftal.

'Henk ten Cate is de beste kandidaat'

Wanneer Al Jazira komende vrijdag een puntje haalt in de uitwedstrijd tegen Hatta dan mag de ploeg zich kampioen noemen van de Verenigde Arabische Emiraten. Wie enige kennis bezit over het Arabische voetbal beseft dat hier wat bijzonders aan de hand is. Al Jazira is misschien wel de meest gerenommeerde club uit deze regio, maar is de laatste jaren compleet voorbijgestreefd door de concurrentie. De club haalde zijn laatste landstitel in 2011 en wordt al jaren afgetroefd door Ahli uit Dubai en Al Ain. Toen Henk ten Cate op 1 januari 2016 werd aangesteld, nam de ploeg de tiende plaats in op de ranglijst van de Arabian Gulf League. Aan het einde van dat seizoen won de club zijn eerste prijs sinds 2012. In de finale om de Presidents Cup werd Al Ain verslagen.

Dit seizoen werd de opmars voortgezet, hoewel Al Ain en Al Ahli over de veel betere spelers beschikken. De buitenlandse sterren zoals Éverton Ribeiro, Asamoah Gyan, Douglas en Asprilla lopen rond bij Al Ahli en Al Ain, die ook nog over de beste binnenlandse spelers beschikken. De basiself van de nationale ploeg van de Emiraten bestaat voornamelijk uit spelers van Al Ain en Ahli. Al Jazira levert alleen de keeper (Ali Khaseif) en een aanvaller (Ali Mabkhout).

Ondanks die ongelijke krachtsverhoudingen is Henk ten Cate er in geslaagd het onmogelijke waar te maken. Drie wedstrijden voor het einde heeft de ploeg een voorsprong van acht punten op Al Ahli uit Dubai. Met name de cijfers in de thuisduels zijn indrukwekkend: 11 wedstrijden, 33 punten, 32 doelpunten voor, 2 tegen. Op 62-jarige leeftijd is Ten Cate misschien wel bezig aan zijn meest indrukwekkende kunstje als coach.

Hoe? Door in de duels met de sterkere tegenstanders zoals Al Ain gewoon toe te slaan in de omschakeling. Zijn ervaringen in het buitenland hebben van hem een rijpere en betere trainer gemaakt. Een aantal verloren finales waarin zijn eigen ploeg zich stuk liep op een verdedigende tegenstander hielp daarbij. 'Dat waren dus van die momenten dat je denkt: heb ik het wel goed gedaan?', stelde Ten Cate afgelopen zomer in dit blad, toen hij zijn nieuwe realisme verklaarde.

Het maakt van hem een uitstekende kandidaat-bondscoach. Iemand die in Nederland als coach naam maakte omdat hij al zijn ploegen verzorgd en creatief liet aanvallen en zeer vertrouwd is met de principes van de Hollandse School. Zijn buitenlandse ervaringen bij Barcelona, Chelsea, Panathinaikos en in China en het Midden-Oosten hebben hem gelouterd. Ten Cate was niet alleen trainer/coach van ploegen die de bal hadden, maar weet ook wat het is om resultaat te halen met mindere spelers. Hij zit simpel gezegd niet vastgeroest aan 4-3-3 of 4-4-2. Net als eerdere succesvolle bondscoaches (Rinus Michels, Ernst Happel, Guus Hiddink, Louis van Gaal, Bert van Marwijk) combineert hij de Nederlandse stijl met internationaal realisme. Weet u een betere kandidaat die op dit moment beschikbaar is?

Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.