Helmond troeft Eindhoven af, Go Ahead morst tegen Emmen

Hoogvliegers FC Eindhoven en Go Ahead Eagles zijn beide onderuit gegaan in de tiende speelronde van de Jupiler League. Helmond Sport en FC Emmen wisten de hoogvliegers te verrassen.

FC Eindhoven - Helmond Sport 1-4
Helmond Sport startte de Brabantse derby tegen FC Eindhoven voortvarend. Met een doeltreffende rebound opende Gyrano Kerk al vroeg de score, waarna Kevin Visser (foto) met een schuiver voor de 0-2 ruststand zorgde.

De aansluitingstreffer van Christopher Mandiangu leverde Eindhoven uitzicht op een zege op, maar Gillian Justiana maakte snel een einde aan de spanning. Eindhoven-doelman Ruud Swinkels had geen antwoord op het schot van de opgekomen verdediger. Gévero Markiet nam de laatste Helmondse treffer voor zijn rekening. Helmond moet het na de overwinning met een achtste plaats doen, terwijl Eindhoven vierde staat.

FC Emmen - Go Ahead Eagles 4-1
Theo Zwarthoed kwam vrijdagavond welgeteld dertien minuten in actie. De Go Ahead-doelman kreeg een rode kaart na een handsbal buiten het strafschopgebied. Doelpuntenmakers Jurjan Mannes en Marnix Kolder, vorig seizoen nog aanvoerder van de tegenstander, waren verantwoordelijk voor de twee andere dompers die de bezoekers in de eerste helft te verwerken kregen.

De mooiste treffer van de wedstrijd kwam op naam van Leon de Kogel. De 23-jarige spits bracht het Go Ahead-tiental vlak voor rust terug in de wedstrijd met een puntgave vrije trap. Goals van Gaby Jallo en Kolder zorgden ervoor dat Emmen niet meer in de problemen kwam. Koploper FC Volendam zal het puntverlies van nummer twee Go Ahead als een welkome verrassing zien.

Fortuna Sittard - Jong PSV 1-1
De eerste wedstrijd onder leiding van interim-coaches Jeffrey Kooistra en Donny de Groot was lange tijd weinig spectaculair. De twee werden aangewezen als tijdelijke opvolgers van de ontslagen Peter van Vossen en leken met Fortuna lange tijd op weg naar een doelpuntloos gelijkspel. Jordy de Wijs gooide echter roet in het eten door in de 85ste minuut voor 0-1 te tekenen. Een goal van Ferry de Regt voorkwam een nederlaag.

VVV-Venlo - SC Telstar 1-2
VVV nam afgelopen zomer na een lange soap topscorer Ralf Seuntjens van Telstar over. Het echter was niet hij, maar zijn opvolger in Velsen Marko Maletic die de score opende. De Telstar-spits kopte op aangeven van Tim Keurntjes binnen. Fabian Serrarens bezorgde de bezoekers uiteindelijk ook de winst. De aanvaller maakte de winnende na de gelijkmaker van Gianluca Nijholt, die met een van richting veranderd schot het net vond. Nummer veertien Telstar verlaat de kelder van de Jupiler League na het duel met de huidige nummer vijf.

RKC Waalwijk - FC Dordrecht 0-1
RKC kent een zeer moeizame seizoenstart en dat kwam ook in de thuiswedstrijd tegen FC Dordrecht tot uiting. Dankzij een doelpunt van Matthew Steenvoorden ging Dordrecht er met de volle buit vandoor. Door de minieme zege klimmen De Schapenkoppen naar de zevende plaats op de ranglijst.