Heerenveen wint in vermakelijk winterduel met Roda

SC Heerenveen heeft vrijdagavond in een zeer vermakelijk duel Roda JC Kerkrade verslagen (4-3). De toegestroomde fans die in het Abe Lenstra Stadion de stevige vorst trotseerden, kregen daarvoor een gepaste beloning: zeven goals en het nodige spektakel. Eredivisietopschutter Bas Dost (foto boven) en de Limburgse topscorer Sanharib Malki (foto midden) krikten hun seizoenstotaal elk op met twee treffers.

Heerenveen wint in vermakelijk winterduel met Roda

Het extreem koude winterweer ten spijt, de veldverwarming had in Friesland de strijd van de intredende vorst gewonnen waarop de KNVB besloot dat de wedstrijd door kon gaan. Al na vijf minuten zette Heerenveen een zeer knappe reeks door. Dost vond het net en zorgde ervoor dat de Friezen ook in het twintigste competitieduel van dit seizoen het net vonden. Met die prestatie zijn ze nog steeds uniek in de Eredivisie.

Het voorbereidende werk van Filip Djuricic bij de openingstreffer was zeer fraai. Met een fraaie kapbeweging stuurde hij Jagos Vukovic het bos in, waarna Dost – die de bal niet meer verwacht had – het speeltuig in het Limburgse doel frommelde.

Lang kon de thuisploeg niet genieten van de voorsprong. Vier minuten later stond het alweer gelijk. Adil Ramzi schoot een niet te missen kans op de lat, waarna Malki al vallend en zeer eenvoudig zijn dertiende competitietreffer binnen kopte. Ook dat doelpunt maakte geen einde aan het spektakel in Friesland. Heerenveen kwam weer op voorsprong dankzij Daryl Janmaat. De doorgebroken Luciano Narsingh kon ongehinderd voorgeven, maar zag zijn collega in eerste instantie net te laat komen. Robbie Wielaert kon opruimen, maar schoot de bal zeer ongelukkig tegen het lichaam van de Heerenveen-verdediger: 2-1.

Omdat Mitchell Donald en Davy De Beule namens Roda grote kansen misten en ook Dost naliet zijn tweede treffer aan te laten tekenen, leken beide ploegen met een 2-1 stand de rust op te gaan zoeken. Malki dacht daar echter anders over. Met een zeer listig hakballetje zorgde hij voor hernieuwd evenwicht.

Het bezoekje aan de warme kleedkamer had beide ploegen schijnbaar goed gedaan, want ook na de onderbreking bleef het interessant. Al na vijf minuten maakte De Beule zijn eerdere misser goed door een voorzet van Ramzi met het hoofd te promoveren tot de eerste Limburgse voorsprong. Vervolgens was het weer de beurt aan Heerenveen. Invaller Gerald Sibon kopte eveneens raak: 3-3.

Na zeventig minuten was het toch weer de Eredivisietopschutter Dost die het goudhaantje werd. Na een slechte aanname leek hij een kans te verprutsen, maar via Jimmy Hempte kwam de bal opnieuw in het bezit van de lange spits. Een doeltreffend schot in de korte hoek bleek genoeg voor een Friese overwinning. Voor Dost was het zijn 25ste treffer van het seizoen in 24 wedstrijden. In de Eredivisie staat de teller na vrijdag op negentien. Roda kreeg via Donald en Junker nog wel grote kansen, maar kwam niet meer langszij. Heerenveen verzuimde de vroegtijdige nekslag toe te dienen, waardoor het wel spannend bleef.

Door de zege meldt Heerenveeen zich als nummer vier serieus in de top. De Friezen beschikken met een duel meer gespeeld bijvoorbeeld over drie punten meer dan de gedeelde nummers vijf Ajax en Feyenoord. De achterstand op koploper PSV bedraagt slechts vier punten. Foto: VI Images

Bekijk hier al onze video's