Heerenveen wint in knotsgek noordelijk kaartenfestival

SC Heerenveen heeft in een spectaculaire noordelijke derby met 4-2 gewonnen van FC Groningen. In de 'burenruzie' vielen zes goals en liefst drie rode kaarten te noteren. Vermakelijk was het treffen zeker.

Binnen elf minuten kwam het duel volledig op zijn kop te staan door een rode kaart voor Timo Letschert. Bij een domme tackle ging hij met een sliding te hard door op Luciano Slagveer, waarop arbiter Danny Makkelie hem van het veld stuurde. Letschert, die bij zijn actie zelf aan het hoofd geblesseerd raakte, ontving zodoende al zijn tweede rode kaart van het seizoen. Bij Go Ahead Eagles (3-3) kreeg hij eerder al twee gele kaarten in één wedstrijd.

Door het vertrek van Letschert was Groningen-trainer Erwin van de Looi genoodzaakt een en ander om te gooien. Andraz Kirm, die in de openingsfase een enorme kans had laten liggen, kon Letschert om die reden volgen naar de kleedkamer. Uit het veld geslagen waren de tien Groningers geenszins.

Na ruim een half uur werden ook de Friezen tot tien man gereduceerd. Mitchell Dijks gleed in zijn eigen zestienmetergebied uit en pakte Giliano Wijnaldum beet. Een rode kaart en een strafschop waren de straf voor de huurling. Opmerkelijk genoeg moest ook hij, evenals Letschert, eerder dit seizoen al eens met een rode kaart naar de kant. Voor de linksback gebeurde dat in het openingsduel met AZ (4-2 zege). Nick van der Velden benutte met een Panenka-penalty het buitenkansje en bracht zijn ploeg langszij.

Na rust draaide Heerenveen de achterstand in tien minuten om in een voorsprong. Eerst kreeg Yanic Wildschut de bal zomaar van Stefano Magnasco voor zijn voeten gekopt. De aanvaller van Heerenveen twijfelde niet en ramde de bal via de onderkant van de lat in het doel. Drie minuten later kopte Kenneth Otigba raak uit een corner van Magnus Eikrem.

Geheel in lijn met de wedstrijd werd ook die voorsprong razendsnel uit handen gegeven. Bij een vrije trap stond Johan Kappelhof onbegrijpelijk vrij in het Friese strafschopgebied en kon de verdediger via Otigba raak schieten.

Goudhaantje
Het was uiteindelijk Alfred Finnbogason die weer eens uitgroeide tot goudhaantje. Eerst mocht hij vanaf de penaltystip zijn zevende competitiegoal maken. Marco Bizot haalde Rajiv van la Parra neer en mocht van geluk spreken dat hij wegkwam met geel. Met een schitterende actie bepaalde de IJslandse spits de eindstand op 4-2.

Tussen de twee goals van Finnbogason door kreeg tot overmaat van ramp voor de Groningers ook Tjaronn Chery nog zijn tweede gele kaart na een akkefietje met Marten de Roon. Even daarvoor was een Groningse goal juist afgekeurd.

Door de zege meldt het Heerenveen van Marco van Basten zich in de top van de Eredivisie met elf punten. Groningen blijft middenmoter.