Heerenveen veroordeelt Go Ahead Eagles tot nacompetitie

Go Ahead Eagles moet zich opmaken voor de play-offs tegen degradatie. Een gelijkspel tegen SC Heerenveen was niet voldoende om zicht te houden op directe handhaving: 1-1.

Go Ahead vocht in De Adelaarshorst tegen Heerenveen voor het laatste sprankje hoop op directe handhaving. In de openingsfase kreeg de club uit Deventer direct twee tegenvallers te verwerken. Het stadion ontplofte namelijk bijna toen een vrije trap van Jop van der Linden op de onderkant van de lat belandde. Scheidsrechter Bas Nijhuis oordeelde vervolgens dat de bal via het aluminium niet volledig de doellijn passeerde. Niet veel later verloor Go Ahead spits Marnix Kolder, die met een blessure naar de kant moest.

Die tegenvaller kon de ploeg van trainer Dennis Demmers niet gebruiken. Sinds de winterstop maakte Go Ahead namelijk slechts zes doelpunten. Invaller Glynor Plet (foto boven) kon tegen Heerenveen het probleem qua productiviteit ook niet oplossen. Het was Heerenveen dat de beste kansen kreeg, maar doelman Erik Cummins – die Mickey van der Hart op de bank hield – trad een aantal keren reddend op.

Cummins was echter kansloos toen Ajax-huurling Lerin Duarte twee minuten voor tijd raak kopte uit een voorzet van invaller Henk Veerman: 0-1. Dat leek een nederlaag in te luiden, maar Wesley Verhoek redde met een schot in de verre hoek toch nog een punt voor zijn elftal: 1-1.

Go Ahead kan zich ondanks het gelijkspel tegen Heerenveen gaan richten op de play-offs tegen degradatie. Nummer vijftien Excelsior heeft vijf punten meer en is dus niet meer te achterhalen voor de formatie uit Deventer.

De bezoekers uit Friesland zijn door de remise juist officieel zeker van deelname aan de play-offs om Europees voetbal. Het is nog niet duidelijk of het in die duels kan beschikken over clubtopscorer Mark Uth, want hij ging in de eerste helft met een blessure naar de kant.