Heerenveen toont dankzij Uth veerkracht tegen Vitesse

Vitesse heeft op bezoek bij SC Heerenveen tot twee keer toe een voorsprong weggegeven in de play-offs om Europees voetbal (2-2). Mark Uth was opnieuw erg belangrijk voor de Friezen.

Beide clubs zorgden voor veel spektakel in het Abe Lenstra Stadion, waar vooral Vitesse met twee uitdoelpunten goede zaken deed. Toch zal trainer Peter Bosz balen dat zijn ploeg tot twee keer toe een voorsprong weggaf.

Een kwartier voor tijd bepaalde Uth op schitterende wijze de eindstand op 2-2. Joey van den Bergh stuurde hem de diepte in met een splijtende steekpass, waarna de Duitse spits met een stiftbal doelman Eloy Room passeerde. Vitesse was op dat moment juist op zoek naar de definitieve nekslag voor Heerenveen. Davy Pröpper had de Arnhemmers negen minuten eerder voor de tweede keer in de wedstrijd op voorsprong gezet en de bezoekers bleven aandringen.

Halverwege de eerste helft waren zij al op 0-1 gekomen door een treffer van Valeri Qazaishvili. Aan die goal ging een enorme fout van Jerry St. Juste vooraf. De verdediger van Heerenveen verspeelde de bal knullig, waarna Bertrand Traore en Qazaishvili alleen op doelman Kristoffer Nordfeldt afgingen. Scheidsrechter Björn Kuipers liet bij dat openingsdoelpunt het spel terecht doorgaan, ook al lag er een tweede bal in het Friese strafschopgebied. Die had namelijk geen invloed op het spel.

Na ruim een half uur kwam Heerenveen op 1-1 na een vloeiende aanval. Sam Larsson bediende Uth en de spits stelde Luciano Slagveer in staat binnen te tikken.

Zondag vanaf 16.45 uur staan Vitesse en SC Heerenveen in Arnhem tegenover elkaar. De winnaar van het tweeluik komt volgend seizoen uit in de voorronde van de Europa League.