Heerenveen rommelt naar ruime zege op NEC

SC Heerenveen lijkt door een geflatteerde 4-1 zege op NEC het Eredivisie-schap verlengd te hebben. De ploeg sluit aan bij de middenmoot. De Nijmegenaren krijgen nog een lastige eindfase van de competitie na de vijfde nederlaag op rij.

NEC-coach Wiljan Vloet had na vier nederlagen op rij besloten af te stappen van 4-3-3 en rekende op meer creativiteit met een 4-4-2 formatie. Erton Fejzullahu en Björn Vleminckx vormden de aanval en John Goossens en Jeffrey Sarpong moesten voor aanvallende impulsen van de zijkanten zorgen. SC Heerenveen-coach moest het doen zonder de geblesseerde Victor Elm. Filip Djuricic zakte daardoor een linie om links voorin plaats te maken voor Oussama Assaidi.

Vloet leek het gelijk aan zijn zijde te hebben in de beginfase van de wedstrijd. De ploeg creëerde eenvoudig kansen en na twaalf minuten trof het doel. Sarpong bereikte Goossens die met een dwarrelschot Heerenveen-goalie Henk Timmer compleet verraste. Met de 1-0 voorsprong zakte NEC steeds verder terug en dat gaf de thuisploeg gelegenheid terug in de wedstrijd te komen.

Na wat kansen gehad te hebben ging Roy Beerens na een half uur over de knie bij Ramon Zomer in het strafschopgebied. Dat gaf Gerald Sibon de gelegenheid om zijn negende treffer - allen na de winterstop - aan te tekenen. De Friezen kregen zelfs kansen op meer, maar de 1-1 bleef tot de rust gehandhaafd.

Vijf minuten na de hervatting kwam de voorsprong voor SC Heerenveen alsnog. Daryl Janmaat, die na in de beginfase weggespeeld te zijn door Goossens, knap terug in de wedstrijd kwam, haalde hard uit. De bal leek onhaalbaar voor Sibon, maar met een acrobatisch meesterwerkje kreeg de lange spits alsnog zijn voet tegen de bal en bracht zijn ploeg op voorsprong.

Beerens kreeg, uit de counter, kort daarna kansen op meer. De bezoekers begonnen echter meer te drukken en kregen kansen. Vleminckx kopte van dichtbij op de vuisten van Timmer, Zomer kopte in het zijnet en Sarpong raakte met een vrije trap de paal. Door de aanvalsdrift van de bezoekers kon SC Heerenveen in de tegenaanval volop profiteren.

Dat deed de ploeg maar niet. Regelmatig ontstonden overtal-situaties maar deze werden slordig uitgewerkt en als er dan een speler, zoals Hernan Losada, een vrije schietkans kreeg, was de richting zoek. Pas in de slotfase besliste SC Heerenveen de wedstrijd.

Sarpong legde Beerens neer binnen het strafschopgebied. Een rode kaart voor de Ajax-huurling en een, moeizaam, benutte penalty van Michel Breuer tot gevolg. Coach Vloet was het hier niet mee eens en liet dat in taal en gebaar weten. De oefenmeester werd door scheidsrechter Roelof Luinge naar de tribune gezonden.

Diep in de blessuretijd toonde invaller Samir Fazli wel trefzeker te zijn. De Macedonische aanvaller tikte een gekraakt schot van Losada achter Gábor Babos en zorgde voor een, geflatteerde, 4-1 eindstand. SC Heerenveen lijkt door de zege definitief afstand genomen te hebben van degradatiezorgen. NEC gaat een lastige eindfase van de competitie tegemoet en moet het volgende week zondag doen zonder de geschorste vormgever Sarpong.