Heerenveen pakt KNVB-beker na strafschoppen

SC Heerenveen heeft de KNVB-beker gewonnen. In de penaltyreeks miste Youssouf Hersi als enige een strafschop, waardoor FC Twente de finale verloor.

Heerenveen won voor de eerste keer in zijn historie de beker, nadat het eerder al twee finales had verloren. Hersi had Twente in het slot van de verlenging nog op gelijke hoogte gebracht, maar schoot in de strafschoppenserie hoog over.

Heerenveen was in de eerste helft verreweg de betere van de twee, maar het had moeite om dit in de score uit te drukken. Bij rust leidden de Friezen door een treffer van Goran Popov met 1-0. Na een vrije trap kwam de bal uit de kluts voor zijn voeten, waarna de Macedoniër hard uithaalde. Roy Beerens kreeg daarna nog een goede kans op de tweede Heerenveen-treffer, maar door goed storend werk van Theo Janssen belandde de bal niet in het doel van Sander Boschker.

In de tweede helft pakte FC Twente het heel anders aan. De ploeg van trainer Steve McClaren oogde veel frisser en zette alles op de aanval. De club uit Enschede wist dan ook dat het wel moest scoren om nog iets van de wedstrijd te kunnen maken. Al na tien minuten had het resultaat. Eljero Elia kreeg de bal op de linkerflank en dribbelde naar binnen, de uitkomende Hans Vonk werd met een kiezelhard schot in het dak van het doel gepasseerd en beide ploegen stonden weer gelijk.

Kenneth Perez had daarna een grote mogelijkheid om Twente op voorsprong te zetten. Zijn schot van afstand raakte de binnenkant van de paal en in de rebound gaf de Deen de bal mee aan Romano Denneboom, maar de invaller kwam niet tot een doelpoging. In tegenstelling tot de eerste helft was het Twente dat na rust controleerde en het meest gevaarlijk was. In de reguliere speeltijd bleef het bij de treffers van Popov en Elia, waardoor er verlengd werd in Rotterdam.

In de verlenging kreeg opnieuw Twente een hele grote kans. Ronnie Stam schoot de bal buiten bereik van Vonk op de paal en Slobodan Rajkovic maaide in de rebound over de bal. In de zevende minuut van de tweede verlenging kwam Heerenveen voor de tweede keer op voorsprong. Na een goede actie van Gerald Sibon kreeg Kalou de bal voor zijn voeten en haalde vanaf de rand van het strafschopgebied uit. Via Twente-verdediger Douglas belandde de bal in het doel van Boschker: 2-1.

Op aangeven van Elia kopte Hersi een paar minuten later de gelijkmaker van Twente binnen. In de blessuretijd van de verlenging haalde Geert Arend Roorda nog een bal van de doellijn, toen een inzet van Elia via Vonk nog in het doel van Heerenveen leek te verdwijnen. Het bleef echter bij 2-2 na 120 minuten voetballen, waardoor een strafschoppenserie de beslissing moest brengen.