Heerenveen opent seizoen met zege op De Graafschap

Na een zomer vol transferperikelen is SC Heerenveen het seizoen overtuigend begonnen. De Friezen waren in het eigen Abe Lenstra Stadion met 3-1 te sterk voor promovendus De Graafschap.

De selectie van trainer Dwight Lodeweges onderging deze zomer een flink aantal mutaties. Zo vertrokken sterkhouders Mark Uth, Marten de Roon en Kristoffer Nordfeldt uit Friesland. Daartegenover stond de komst van onder anderen Mitchell Te Vrede, Erwin Mulder, Branco van den Boomen, Caner Cavlan en Lucas Bijker. De vijf nieuwkomers verschenen aan de aftrap in de seizoensopener.

Met name een uiterst gemotiveerde Te Vrede gaf zijn visitekaartje af aan het thuispubliek. De spits hield de Doetinchemse verdediging het gehele duel druk bezig . In de 36ste minuut luisterde hij zijn debuut op door te scoren. Op aangeven van Luciano Slagveer zorgde de van Feyenoord overgekomen spits voor de 2-0, nadat Simon Thern halverwege de eerste helft de score had geopend. De Zweed profiteerde handig van een knullige fout van Lion Kaak, die veel moeite had met een pass van doelman Hidde Jurjus.

Het onervaren De Graafschap moest duidelijk wennen aan het hogere tempo in de Eredivisie. Heerenveen was in de eerste helft verreweg de betere ploeg, maar dat betekende niet dat de bezoekers niet tot kansen kwamen. Anderlecht-huurling Nathan Kabasele stuitte oog in oog met Mulder op de debuterende doelman.

Nadat Thern op aangeven van Van den Boomen de thuisploeg vroeg in de tweede helft met een kopbal op 3-0 had gezet, nam Heerenveen gas terug en gooide De Graafschap de schroom van zich af. Dean Koolhof zag zijn afstandsschot op de paal belanden en Mulder kon ternauwernood een eretreffer van Alexander Bannink voorkomen. Uiteindelijk was het invaller Vincent Vermeij die met de 3-1 de Doetinchemse eer redde.

Maar waar Heerenveen vorig seizoen wel opende met een nederlaag tegen een promovendus (FC Dordrecht), kwam de zege nu niet meer in gevaar.