Heerenveen met passie en geluk langs Roda

SC Heerenveen en Roda was een (heerlijke en bijzonder aantrekkelijke) wedstrijd met twee gezichten. De Friezen trokken uiteindelijk - dankzij twee arbitrale dwalingen - aan het langste eind, 3-2.

SC Heerenveen kreeg van Roda JC aanvankelijk een lesje in effectiviteit, zo simpel lag het zaterdagavond in het Abe Lenstra-stadion. Althans: vóór de pauze. De Friezen kregen namelijk de kansen. Zo hadden Ronnie Venema, Gerald Sibon en Daniel Jensen stuk voor stuk de openingstreffer voor hun club op de schoen, maar scoren kon SC Heerenveen niet.

Roda JC zag het allemaal geïnteresseerd aan. De Limburgers leunden behaaglijk achterover, zagen toe hoe hun keeper Bas Roorda een puike partij keepte en dat de thuisploeg slordig omsprong met de vele mogelijkheden.

Roda deed dat veel beter. De ploeg liet zich nauwelijks op de Friese helft zien, maar als het er al verscheen dan was het meteen dodelijk. Zo strafte middenvelder Ivan Vicelich na een klein half uur een slordigheidje van Peter Hansson koelbloedig af (0-1), waarna Tom Soetaers vijf minuten voor rust op prachtige wijze de 0-2 liet aantekenen.

Daarmee leek het duel beslist, maar niets bleek minder waar. SC Heerenveen kwam na de pauze als herboren uit de kleedkamer en ontketende meteen een ware stormloop op het doel van Bas Roorda. Al binnen drie minuten wierp dat z'n vruchten af, al was het schotje waarmee Daniel Jensen de aansluitingstreffer maakte te lullig voor woorden. Het rollertje betekende 1-2, al stond John de Jong in het gezichtsveld van keeper Roorda en dus strafbaar buitenspel.

De Friezen ging vrolijk verder op de ingeslagen weg: op jacht naar doelpunten én de volle buit. John de Jong en Gerald Sibon waren dichtbij de gelijkmaker -al strandde ook Cristiano na een feilloos uitgevoerde counter op één van de Friese palen. Toch zag de thuisploeg haar vuur en passie na een klein uur spelen beloond worden: Romano Denneboom haalde de trekker over: 2-2.

SC Heerenveen kreeg uiteindelijk zelfs nog de volle buit, maar de manier waarop dat gebeurde was hoogst discutabel. Een vrije trap van Daniel Jensen stuiterde via de onderkant van de lat en de doellijn terug het veld in, maar op advies van zijn grensrechter besloot scheidsrechter René Temmink tot het toekennen van een treffer.

Het bleek de winnende, 3-2, ook al omdat Soetaers in de slotfase niet meer dan de lat trof.