Heerenveen legt Groningen in Euroborg over de knie

Aan de productie van Bas Dost komt voorlopig geen einde. Ook FC Groningen ondervond op eigen veld de trefzekerheid van de spits van SC Heerenveen (1-3).

De overwinning op Excelsior van vorige week moest het einde markeren van de sportieve crisis van FC Groningen. Trainer Pieter Huistra hield nog een slag om de arm en wilde acht dagen na de 1-0 zege op Woudestein een bevestiging van zijn ploeg.

Die bevestiging bleef zaterdag tegen SC Heerenveen achterwege. Een opleving van Dusan Tadic daargelaten – de Servische aanvaller kopte raak na een voorzet van Leandro Bacuna (1-1) - was het spel van FC Groningen in de eigen Euroborg weinig verheffend.

Daarbij bleek wederom de defensie het zorgenkindje. Een adequaat antwoord op de veel geroemde aanval van SC Heerenveen had de thuisploeg niet. De Friese ploeg had halverwege de eerste helft de Groningse defensie voor het eerst gekraakt. Na een voorzet van Luciano Narsingh legde Viktor Elm de bal met het hoofd klaar voor Bas Dost. De Eredivisie-topscorer had geen problemen de score te openen.

In de 41ste minuut zette Dost SC Heerenveen andermaal op voorsprong. De spits kopte raak uit een voorzet van Narsingh en voerde daarmee zijn competitietotaal op tot 25 treffers.

In de tweede helft kwam Groningen te kort om de achtste nederlaag in 2012 te voorkomen. In de slotfase zette de thuisploeg nog wel druk op het Friese doel. Het leverde kansen op voor David Texeira en invaller Hyun-Jun Suk op. Maar na de 1-3 van Elm was het gedaan met het verzet van Groningen.

Door het verlies van de Derby van het Noorden lijkt voor FC Groningen kwalificatie voor de play-offs om een Europees ticket uit zicht te raken. SC Heerenveen blijft zich met de verdiende overwinning mengen in de titelrace. Foto: VI Images