Heerenveen kraakt Oss, NEC is beste in burenstrijd

SC Heerenveen was veel te sterk voor eerstedivisionist FC Oss, won met 11-1 en plaatste zich zo voor de laatste acht in het KNVB-bekertoernooi. Ook NEC deed dit. De Nijmegenaren klopten de buren uit Groesbeek van Achilles '29 uit de Topklasse met 3-0.

SC Heerenveen - FC Oss 11-1Dat coach Ron Jans de strijd om de KNVB-beker serieus neemt, bleek wel uit de opstelling in het bekerduel met FC Oss. SC Heerenveen startte in zijn sterkste mogelijke opstelling. De oefenmeester kon alleen niet beschikken over keeper Brian Vandenbussche en aanvaller Oussama Assaidi vanwege blessures. Ze werden vervangen door Kenny Steppe en Rajiv Van La Parra.

Binnen het half uur was de wedstrijd tegen de Jupiler League-ploeg al beslist in het voordeel van de Friezen. De gastheren stonden met 3-0 voor en de bezoekers met tien man op het veld. De score werd geopend door Luciano Narsingh die kon scoren na een goede actie van Daryl Janmaat. De tweede kwam via een strafschop van Bas Dost.

Deze was gegeven nadat Dennis Janssen Filip Djuricic naar de grond had getrokken. De FC Oss-verdediger kreeg direct rood van scheidsrechter Ed Janssen. De derde goal van SC Heerenveen kwam voort uit een bekeken schuiver van Djuricic en op slag van rust zorgde Narsingh, na een fraaie pass van Djuricic, voor de 4-0.

Direct na rust drukte SC Heerenveen fors door en binnen tien minuten was het 7-0. Sven Kums maakte een rommelgoal, Van La Parra gleed een voorzet binnen en Djuricic maakte zijn tweede in een zee van ruimte. Terwijl de thuisploeg diverse fraaie kansen liet liggen op doelpunten, de lat werd in totaal vier keer geraakt, gaf FC Oss een teken van leven na dik een uur spelen.

Christopher Bieber tikte een voorzet van invaller Ryan van Dijk achter de kansloze Steppe voor de eretreffer van de Brabanders. Kort daarop was Van La Parra voor de tweede keer trefzeker na wederom een soepele aanval. Een pegel van Janmaat en een intikker van Dost maakten de tien vol.

Het slotakkoord was een fraaie. Jeffrey Gouweleeuw schoot met een hard afstandsschot de 11-1 uitslag op het scorebord.

NEC - Achilles '29 3-0NEC had een kwartier nodig om het krachtsverschil met de topklasse-amateurs van Achilles '29 uit te drukken in de score. Een mooie een-twee tussen Krisztián Vadócz en Lasse Schøne had de laatste als eindpunt en de Hongaar schoot koel binnen. Een klein kwartier later verdubbelde John Goossens de score naar 2-0 door met fraaie lob af te ronden.

In de tweede helft consolideerden de Nijmegenaren eenvoudig de voorsprong tegen de buren uit Groesbeek en liepen vijf minuten voor tijd uit naar 3-0. Invaller Nick van der Velden behield het overzicht en bediende de eveneens ingevallen Melvin Platje. Foto: VI Images