Heerenveen klautert tegen Sparta uit de put

SC Heerenveen heeft een zeer welkome zege geboekt op Sparta Rotterdam: 3-0. Pelle van Amersfoort zorgde met een prachtgoal voor het hoogtepunt van de avond.

Heerenveen behaalde slechts acht punten sinds de winterstop en gezien het programma (Vitesse- en Ajax-uit) was tegen Sparta een zege bittere noodzaak om deelname aan de play-offs niet in groot gevaar te laten komen. De tegenvallende resultaten van de laatste weken leken dinsdagavond door te werken bij Heerenveen, dat voor rust grote moeite had met de 5-3-2-formatie van de bezoekers.

Nadat Sparta via Martin Pusic in de zeventiende minuut een grote kans op een haar na miste, liet het publiek zijn onvrede blijken. Heerenveen richtte zich enigszins op van die zwakke openingsfase en kreeg zelf via Reza Ghoochannejhad zelf ook een grote mogelijkheid. De spits omspeelde doelman Roy Kortsmit, maar zijn daaropvolgende inzet werd door David Mendes da Silva van de lijn gehaald. Het was het enige noemenswaardige wapenfeit voor rust van de thuisploeg, die onder een fluitconcert de kleedkamers opzocht.

Kort na rust klonken eindelijk positieve geluiden vanaf de tribunes. Dat dit voor de warming-up van Stijn Schaars was vertelde alles over wat er tot dan toe op het veld had plaatsgevonden. Even later miste Ghoochannejhad zijn tweede kans van de wedstrijd, door van dichtbij tegen de benen van Kortsmit te schieten. Vervolgens voorkwam de Sparta-goalie dat Heerenveen de score opende na een gevaarlijke corner van Sam Larsson, die verder opnieuw niet imponeerde.

Van Amersfoort, een van de weinige Heerenveen-lichtpuntjes dit kalenderjaar, deed dat wel. Namelijk door in de 56ste minuut met een heerlijk lobje uit lastige hoek de score te openen. Enkele minuten daarna werd hij afgelost door Schaars, die daarmee zijn eerste minuten van dit jaar maakte. Met hem in de ploeg stelde Heerenveen de zege in de 72ste minuut veilig. Larsson slingerde de bal voor uit een vrije trap, waarna Joost van Aken de bal in de verre hoek kopte. Een intikker van Ghoochannejhad vergrootte het Rotterdamse leed.

Door de langverwachte zege verstevigt Heerenveen plek acht in de Eredivisie. Het heeft nu zes punten meer dan Heracles Almelo en zeven meer dan Willem II. Beide ploegen hebben wel een duel tegoed. Sparta staat veertiende met 28 punten.