Heerenveen geeft binnen vijf minuten voorsprong weg

SC Heerenveen heeft in de eerste competitiewedstrijd tegen NEC in vijf minuten een 2-0 voorsprong uit handen gegeven. In eigen huis leken de Friezen door de impulsen van buitenspelers Oussama Assaidi en Luciano Narsingh in veilige haven. NEC, door kenners getipt als een van de verrassingen in de Eredivisie, sleepte door treffers van Bram Nuytinck en Stef Nijland (centraal op de foto) alsnog een puntje uit het vuur.

Bij de Friezen werd spits Bas Dost gesteund vanaf de flanken door de aanvallers Assaidi en Narsingh. Een en ander had gevolgen voor Roy Beerens, die op de reservebank begon. In het eerste bedrijf hadden de Nijmegenaren een licht overwicht, maar tot doelpunten leidde dit niet.

Het duel ontbrandde direct na rust. NEC-goalie Jasper Cillessen, die in de nadrukkelijke belangstelling staat van Ajax, leverde de bal met een slechte trap in bij Filip Djuricic. De Serviër stuurde met een knappe steekpass Assaidi weg. De rappe aanvaller schoof vervolgens de bal beheerst binnen: 1-0.

Narsingh zorgde in de zeventigste minuut voor 2-0. Opnieuw ging aan de treffer een individuele fout bij NEC vooraf. Aanvoerder Ramon Zomer leverde de bal zomaar in bij Assaidi. De international van Marokko bediende zijn snelle collega-aanvaller Narsingh op maat, waarna de rechtsbuiten de bal onder Cillessen door schoot.

NEC perste er in de slotfase een heus slotoffensief uit. Bram Nuytinck promoveerde in de 84ste minuut een vrije trap van Ryan Koolwijk met een knappe kopbal tot een doelpunt. Kort daarna mocht Heerenveen-middenvelder Viktor Elm inrukken met een rode kaart.

De Zweed trok de doorgebroken Nijland naar de grond. Tot opluchting van het thuispubliek legde arbiter Reinold Wiedemeijer de bal een meter buiten het zestienmetergebied en bleek de poging van Nijland niet voldoende voor een doelpunt.

De opluchting bij de Friezen bleek te voorbarig. Invaller Navarone Foor brak door op links. Zijn voorzet werd door doelman Brian Vandenbussche precies voor de voeten van Nijland getikt. De PSV-huurling maakte vervolgens de gelijkmaker én bepaalde de eindstand: 2-2. Foto: VI Images