Heerenveen doet met triomf Feyenoord pijn in titelstrijd

Feyenoord heeft bij SC Heerenveen een dure nederlaag geleden in de titelstrijd (2-0). De Rotterdammers gingen in de slotfase onderuit door goals van Alfred Finnbogason en Yassine El Ghanassy.

Voor de wedstrijd ging het vooral om de opstelling waarmee Feyenoord zou beginnen, aangezien Graziano Pellè geschorst was. Hij zou, zoals later bleek, node gemist worden als aanspeelpunt waardoor Feyenoord veel balverlies leed. Trainer Ronald Koeman koos ervoor om te starten met Lex Immers als centrumspits, terwijl hij normaal de meest vooruitgeschoven middenvelder is. Zijn plek werd overgenomen door Tonny Vilhena, terwijl Ruud Vormer naast Jordy Clasie kwam te spelen.

Na ruim een uur werd Koeman echter gedwongen om zijn opstelling opnieuw te wijzigen, aangezien Immers na lomp inkomen zichzelf blesseerde (foto onder) en het veld per brancard moest verlaten. Gevreesd wordt voor een gescheurde enkelband. De Hagenaar werd vervangen door Wesley Verhoek, waardoor Ruben Schaken als spits kwam te spelen. In het eerste half uur was er nog niet veel gebeurd in het Abe Lenstra Stadion. Jeffrey Gouweleeuw zorgde met een schot vanaf de rand van het strafschopgebied voor het meeste gevaar, maar die poging was een eenvoudige prooi voor Feyenoord-doelman Erwin Mulder.

Na de wissel van Immers ontbrandde het duel echter. Filip Djuricic kreeg een goede kans na balverlies van Jean-Paul Boëtius, maar Mulder bracht opnieuw redding. Op slag van rust kreeg Boëtius een goede kans op 0-1, maar zijn inzet was te slap om Heerenveen-doelman Kristoffer Nordfeldt te verontrusten.

Waar de eerste helft redelijk gelijk opging, kwam de thuisclub duidelijk feller uit de kleedkamers. Vooral Djuricic deed van zich spreken. Nadat eerst Arnold Kruiswijk wild had overgeschoten, was de Serviër bij ieder gevaar van de Friezen betrokken. Zo schoot Djuricic op de paal en stuurde hij Finnbogason weg, maar de clubtopscorer van Heerenveen schoot gehaast naast.

Bij beide ploegen vloeiden de krachten weg en de wedstrijd leek af te stevenen op een doelpuntloos gelijkspel, maar Finnbogason schoot in de 85ste minuut Heerenveen op een verdiende voorsprong. De IJslander kreeg de bal gelukkig in zijn bezit en schoot hard raak.

In de 89ste minuut werd de wedstrijd definitief beslist door El Ghanassy, die door Finnbogason werd weggestuurd met een snelle ingooi. De spits kreeg de bal aangereikt door Stefan de Vrij, die het tempo in de wedstrijd wilde houden. Maar de Feyenoord-aanvoerder verloor op snelheid van zijn tegenstander en stond daarmee aan de basis van de 2-0.

Door de nederlaag heeft Feyenoord nu 56 punten uit 28 wedstrijden, waarmee het derde blijft in de Eredivisie. Vitesse kan de Rotterdammers zondag echter passeren als thuis gewonnen wordt van PEC Zwolle. Daarbij kan Ajax vier punten voorsprong nemen bij een thuiszege op NEC. SC Heerenveen stijgt door de overwinning naar de zevende plaats en doet volop mee om een plaats in de play-offs om een Europa League-ticket.

Alle gebruikte foto's op VI.nl zijn afkomstig van VI Images.