Heerenveen blijft middenmoter na verlies tegen AZ

SC Heerenveen heeft de kans laten liggen zich in de subtop van de Eredivisie te melden. Op eigen veld verloren de Friezen in een levendig duel van AZ: 0-2.

De Alkmaarders stonden onder leiding van Martin Haar, aangezien Gertjan Verbeek een schorsing uitzat tegen zijn voormalige werkgever en overigens vanaf de tribune het Friese volkslied uit volle borst meezong. Haar zag zijn ploeg goed openen en via Kolbein Sigthórsson gevaarlijk worden.

Aan de andere kant zorgden Oussama Assaïdi, Filip Djuricic en Igor Djuric voor dreiging. De eerste treffer liet echter een halfuur op zich wachten. Uit een hoekschop van Rasmus Elm knikte Pontus Wernbloom raak: 0-1. Dat was tevens de ruststand.

In de tweede helft ontspon zich een open duel met opnieuw kansen over en weer. Dat het tweede doelpunt van de wedstrijd tot twintig minuten voor tijd op zich liet wachten, was een klein wonder. Sigthórsson, IJslander in Alkmaarder dienst, vuurde in twee keer een vrije trap op het doel van Kevin Stuhr-Ellegaard. De rebound was vervolgens een prooi voor Héctor Moreno: 0-2.

De ingevallen Bas Dost was nog dichtbij de aansluitingstreffer, maar de spits raakte de lat. In de slotfase zag Milan Kopic zijn inzet van de lijn gehaald worden, maar het bleef bij 0-2. AZ komt op veertig punten uit 24 duels en staat vaster op de zesde plaats. Heerenveen blijft staan op een kleurloze negende plaats met 34 punten. Foto: VI Images