Heerenveen blijft in race voor UEFA Cup

Er was geen UEFA Cup-wedstrijd voor SC Heerenveen, in Friesland was de aandacht gericht op wat de concurrentie deed. De conclusie: er is nog hoop, maar Heerenveen heeft het niet in eigen hand.

Heerenveen blijft in race voor UEFA Cup

Voor SC Heerenveen zat er niets anders op dan met spanning de ontwikkelingen in Boekarest en Sofia te volgen. Bij winst van zowel CSKA Moskou (bij Dinamo Boekarest) als Levski Sofia (tegen Olympique Marseille) was een vervolg in de UEFA Cup voor SC Heerenveen niet meer aan de orde.

Maar het donkerste scenario werd geen realiteit. Levski Sofia versloeg het al geplaatste Olympique Marseille met 1-0. Het enige doelpunt in de Bulgaarse hoofdstad kwam van de voet van Hristo Jovov. Zijn treffer kort na rust betekende dat ook Levski Sofia zich kan opmaken voor een vervolg in de UEFA Cup.

De andere wedstrijd had een voor Heerenveen gunstiger verloop. CSKA Moskou ging bij Dinamo Boekarest met 1-0 ten onder. Matchwinnaar Vlad Munteanu zorgde niet alleen voor vreugde bij de Roemenen, maar hij bracht ook de UEFA Cup-houder op het randje van uitschakeling.

Over twee weken valt de beslissing over wie van de drie kandidaten het laatste ticket bemachtigt. SC Heerenveen komt in het veld tegen Levski Sofia. Die wedstrijd in het Abe Lenstra Stadion moet de Friese formatie winnen om Europees te kunnen overwinteren. Maar alleen winnen is niet genoeg, want tegelijkertijd mag Dinamo Boekarest geen zege boeken op Olympique Marseille, in Frankrijk. Het uitgespeelde CSKA Moskou moet toekijken.

Mochten twee ploegen de derde plaats in de eindrangschikking delen, dan is het doelsaldo doorslaggevend. Is dat saldo ook gelijk, dan gaat de ploeg met de meest gemaakte treffers door. Is daarin ook geen verschil, dan is het aantal op vreemde bodem gemaakte doelpunten beslissend.

Bekijk hier al onze video's