Heerenveen bezorgt Feyenoord nieuw drama

Feyenoord zakt steeds verder weg. In De Kuip kregen de Rotterdammers met duidelijke cijfers klop van een beter SC Heerenveen: 1-3.

Hoe groot de frustratie bij Feyenoord was over het eigen onvermogen, bewees Danko Lazovic. De aanvaller stond amper een kwartier in het veld als invaller, en kon de 3-1 achterstand blijkbaar zo moeilijk verkroppen, dat hij koste wat kost probeerde Ugur Yildirim te raken. Na twee mislukte uithalen lukte het de Serviër wel met zijn linkerelleboog, wat Yildirim op een bloedende hoofdwond kwam te staan en Lazovic zelf op een terechte rode kaart.

Zo terecht als de rode prent was, zo terecht was de nederlaag van Feyenoord. Heerenveen toonde aan waar het verschil hem in zat: de Friese poeg steekt goed in elkaar en speelt als team, Feyenoord hangt als los zand aan elkaar en is te afhankelijk van de individuele kwaliteiten van de voorhoede.

Die aanvalslinie zorgde voor één goal, een fraai diagonale uithaal van Dirk Kuijt, maar dat was veel te weinig om Heerenveen te kloppen, ook al zorgde Kuijt nog voor enig gevaar.

Mika Väyrynen knalde al na achttien minuten vanaf twintig meter de 0-1 binnen. Vier minuten na de 1-1 van Kuijt ging Väyrynen een één-twee aan met Klaas Jan Huntelaar, waarna de Fin beheerst doelman Zbigniew Malkowski klopte.

En diep in de tweede helft, nadat Heerenveen al meerdere keren had nagelaten de partij voortijdig te beslissen, kopte Petter Hansson een hoekschop van Yildirim hard binnen: 3-1.

'Ik denk dat wij de mentale klap van de nederlaag bij FC Den Bosch nog niet te boven zijn', mijmerde coach Ruud Gullit, die zocht naar een verklaring van de vijfde thuisnederlaag van het seizoen.