Heerenveen als winnaar uit de strijd in Groningen

SC Heerenveen is FC Groningen gepasseerd op de ranglijst van de Eredivisie. De Friezen wonnen het rechtstreekse duel in de Euroborg na een spannende slotfase met 2-3 en namen de zesde plaats over.

Groningen bejubelde in blessuretijd de zwaarbevochten 2-2 van Andreas Granqvist, maar droop luttele momenten later alsnog als verliezer van het veld af. Paulo Henrique knikte van dichtbij de 2-3 binnen, nadat Kristian Bak Nielsen de bal had doorgekopt na een hoekschop. Daarmee kreeg de noordelijke derby een winnaar, terwijl een gelijkspel de verhoudingen beter zou hebben weergegeven.

Groningen en Heerenveen legden veel strijdlust aan de dag en dat ging ten koste van goed voetbal. De thuisclub keek al vroeg in de wedstrijd tegen een achterstand aan en schakelde daarna naar de hoogste versnelling. Het gevolg was een rommelig wedstrijdverloop, want ook Heerenveen slaagde er niet in de controle te bewaren.

Een belangrijk moment had plaats in de twaalfde minuut. Roy Beerens was de Groningen-defensie te snel af en ging in het strafschopgebied naar de grond (zie foto onder). Doelman Luciano beweerde de aanvaller niet geraakt te hebben, maar scheidsrechter Kevin Blom vond van wel en legde de bal op de stip. Danijel Pranjic schoot Heerenveen naar 0-1.

In de jacht op de gelijkmaker maakte Groningen vooral veel fouten. De thuisclub leed veel balverlies en miste het overleg in de eindfase van de aanvallen. Dat de 1-1 viel na een scrimmage was wat dat betreft geen toeval. Danny Holla kopte de bal naar Gonzalo García en hij volleerde met de binnenkant van zijn rechtervoet in de verre hoek.

Na balverlies van Shkodran Metaj, een overname van Christian Grindheim en koel afronden van Arnór Smárason stond het 1-2 en moest Groningen opnieuw op jacht naar een gelijkmaker. Die missie slaagde in blessuretijd toen verdediger Granqvist mee naar voren was gekomen en profiteerde van een slippertje van doelman Brian Vandenbussche. Na de 2-3 van Paulo Henrique was er geen tijd meer voor de thuisclub om een derde keer terug te komen.