Heeft Paulo Sousa zijn geesteskind de nek omgedraaid?

Reacties

VI-redacteur Reon Boeringa blikt vooruit op de 33ste speelronde van de Serie A. Over Paulo Sousa, het brein achter de opkomst en ondergang van Fiorentina.

Heeft Paulo Sousa zijn geesteskind de nek omgedraaid?

Fiorentina veroverde in de eerste helft van dit seizoen harten van voetballiefhebbers in Italië en ver daarbuiten. Met sprankelend, gedurfd en zeer aanvallend voetbal verwende La Viola de neutrale toeschouwer en de fans in Stadio Artemio Franchi. Na twaalf speelronden stond Fiorentina zelfs bovenaan. Dat was sinds 1999 niet meer gebeurd en dus verkeerde Florence in extase. Er ontstond een hype rond trainer Paulo Sousa, die zijn ploeg op avontuur stuurde in 3-4-3 en 3-3-4 systemen en een jongensachtige bluf uitstraalde. Symbolisch moment was de 71ste minuut van het thuisduel met Frosinone van 1 november. Fiorentina stond 4-0 voor, toen Sousa deed wat niemand verwachtte: zonder enige aanleiding verving hij doelman Ciprian Tatarusanu door derde keeper Luca Lezzerini, die tot dan nog nooit een minuut als prof had gespeeld. Sousa deed waar hij zin in had, als een hipster in de dugout.

We spoelen vijf maanden vooruit, naar 10 april. Fiorentina verliest de Toscaanse derby uit tegen Empoli met 2-0. Het is het zesde competitieduel op rij zonder zege en Fiorentina zakt naar plek vijf. Spelers druipen geslagen af, fans schitteren door afwezigheid vanwege een protestactie. De speculatie over Sousa neemt toe. De Portugees loopt al een tijdje op eieren, na zijn aanvaring met de clubleiding in januari over transfers. Sousa had gehamerd op de komst van een ervaren centrumverdediger. Hij kreeg twee middenvelders en twee vleugelspitsen. Op het laatste moment kwam met Yohan Benalouane toch nog een mandekker. Er was echter geen tijd om speler van Leicester City medisch te keuren. Hij bleek ernstig geblesseerd en zat nog geen enkele keer bij de wedstrijdselectie.

Er is in die wintermaand iets geknapt bij de trainer. Fiorentina begon de maand februari prima, maar na de Europa League-uitschakeling tegen Tottenham Hotspur is het team als kaartenhuis ineengestort. De rol van Sousa is opvallend. Zonder duidelijke reden is hij van de ene op de andere dag afgestapt van de speelwijze die Fiorentina zoveel complimenten en punten had opgeleverd.

De laatste keer dat Fiorentina in Stadio Artemio Franchi een wedstrijd won, is al ruim twee maanden geleden. Op 14 februari werd Internazionale met 2-1 verslagen.
De laatste keer dat Fiorentina in Stadio Artemio Franchi een wedstrijd won, is al ruim twee maanden geleden. Op 14 februari werd Internazionale met 2-1 verslagen.

Speculeren over het hoe en waarom gebeurt in Italië volop. Wil Sousa met het geforceerd inpassen van ongevraagde winteraankopen een statement maken? Heeft de club hem al laten weten dat hij na dit seizoen weg moet en is hij zijn motivatie kwijt? Heeft Sousa zijn springlevende geesteskind vervolgens bewust de nek omgedraaid?

Fiorentina ploetert inmiddels al weken in een 4-2-3-1-systeem. Technici die in de eerste seizoenshelft excelleerden in Sousa's fantasietactiek, zoals Borja Valero en Josip Ilicic, zijn verworden tot grijze muizen. Spits Nikola Kalinic scoorde in 2015 aan de lopende band, maar heeft na de jaarwisseling nog maar een doelpunt gemaakt. Sousa is zijn onschendbare aureool kwijt en staat als aangeschoten wild langs de zijlijn.

Het Toscaanse totaalvoetbal is niet meer. En niemand begrijpt waarom.

Programma
Bologna 16-04
15:00
Torino
Carpi 16-04
18:00
Genoa
Internazionale 16-04
20:45
Napoli
Atalanta Bergamo 17-04
12:30
AS Roma
Udinese 17-04
15:00
Chievo
Hellas Verona 17-04
15:00
Frosinone
Juventus 17-04
15:00
Palermo
Fiorentina 17-04
15:00
Sassuolo
Lazio 17-04
18:00
Empoli
Sampdoria 17-04
20:45
AC Milan
Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.