Heden en verleden wijzen op schiettent bij Ajax-NEC

Reacties

● NEC degradeert uit de Eredivisie als het verliest van Ajax en Roda JC wint bij Go Ahead Eagles.

Heden en verleden wijzen op schiettent bij Ajax-NEC

● NEC won in de Eredivisie nog nooit uit bij Ajax (V33, G4). De doelcijfers zijn schrikbarend in het nadeel van de Nijmegenaren (122-20).

● Ajax is in de Eredivisie uit en thuis zestien duels op rij ongeslagen tegen NEC.

● De verdediging van NEC incasseerde tachtig treffers, het hoogste aantal van de Eredivisie. De ploeg kreeg historisch gezien in de Eredivisie nog nooit zoveel tegentreffers.

● Ajax is 21 competitiewedstrijden op rij ongeslagen (W15, G6). De laatste ploeg die Ajax versloeg in de Eredivisie was Vitesse (2 november 2013, 0-1).

● Opvallend: Ajax won sinds 2010 in de beslissende maanden van de competitie (maart, april en mei) maar liefst 41 van de 47 duels in die periode (G5, V1). De ploeg verloor alleen van ADO Den Haag in maart 2011 met 3-2.

Jasper Cillessen treft als bankzitter bij kampioen Ajax zijn oude club NEC Nijmegen. Kenneth Vermeer mag het laatste duel onder de lat staan. Het uitduel won Ajax eerder dit seizoen met 0-3.
Jasper Cillessen treft als bankzitter bij kampioen Ajax zijn oude club NEC Nijmegen. Kenneth Vermeer mag het laatste duel onder de lat staan. Het uitduel won Ajax eerder dit seizoen met 0-3.

● NEC speelde twee decennia geleden voor het laatst een niveau lager. In het seizoen 1993/94 promoveerden de Nijmegenaren (na drie jaar Eerste Divisie) via de nacompetitie naar de Eredivisie.

● NEC won negen duels op rij niet in de Eredivisie en pakte slechts vijf punten (G5, V4).

● NEC heeft dit seizoen als enige ploeg in de Eredivisie nog niet de nul gehouden. De Nijmegenaren hebben nu met vorig seizoen meegerekend 45 duels op rij hun doel niet schoon gehouden (negatief clubrecord).

● Het Eredivisierecord (aantal duels zonder clean sheet) is overigens in handen van SVV/Dordrecht ’90 (periode 84-91, 58 wedstrijden de nul niet gehouden).

● Slechts drie teams wisten in één Eredivisieseizoen geen enkele keer de nul te houden: De Volewijckers (1962/63), FC Dordrecht (1987/88) en RBC (2000/01). Alle drie de ploegen eindigden onderaan en degradeerden.

● Bij Ajax scoorden twintig verschillende spelers dit seizoen, het meest van de Eredivisie.

● Landskampioen Ajax kan dit seizoen maximaal op 73 punten eindigen, hetzelfde puntenaantal als het eerste kampioensjaar van trainer Frank de Boer (2010/11). In de seizoenen 2011/12 en 2012/13 verzamelde de recordkampioen 76 punten.

● Opvallend: ex-Ajax trainer Martin Jol eindigde in het seizoen 2009/10 met Ajax als tweede achter kampioen FC Twente (86 punten) met maar liefst 85 punten na 34 duels.

● NEC speelde voor het laatst in 1997 nacompetitie. De Nijmegenaren wonnen toen vijf van de zes duels en bleven in de Eredivisie.

● In de afgelopen dertien Eredivisieseizoenen won Ajax het slotduel van de competitie.

Samenstelling: Willem van Beeren

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.