Hectische week brengt Jupiler League naar twintig clubs

Na een bizarre week waarin de Jupiler League-clubs eerst onder grote druk akkoord gingen met de eis van FOX om twee beloftenelftallen toe te laten en de clubs vervolgens moesten slikken dat de KNVB ook nog twee Topklassers in de Eerste Divisie wil hebben, komen er steeds meer vragen over de nieuwe opzet van de Jupiler League. Hoewel de voetbalbond de komende weken alle regels uit zal werken, is er ook al een aantal dingen wel duidelijk. VI zet de belangrijkste aspecten op een rij. De Eerste Divisie start komend seizoen met twintig clubs. Jong Ajax, Jong FC Twente en Jong PSV hebben zich aangemeld voor de Jupiler League. Op basis van de eindstand in de beloftencompetitie worden de beloften van Ajax en die van FC Twente – zij hadden één punt meer dan PSV – toegelaten.

Hectische week brengt Jupiler League naar twintig clubs

Ook zeker is dat Achilles’29, de kampioen van de Topklasse Zondag toetreedt. Van Zaterdagkampioen VV Katwijk is dat nog niet zeker. De Katwijkers willen eerst weten hoe alles er exact uit gaat zien voor ze een beslissing nemen. Mocht Katwijk besluiten niet naar het betaald voetbal te gaan dan lijkt de weg alsnog vrij voor Jong PSV.

De nieuwe opzet betreft een pilotproject van twee jaar en daarin is een aantal zaken helder. De amateurclubs en de beloften hebben een beschermde status, dat houdt in dat ze twee jaar lang niet kunnen promoveren of degraderen. In die twee jaar zal de KNVB de regelgeving voor alle clubs gelijk proberen te maken, zodat er vanaf het seizoen 2015/16 verplichte promotie en degradatie ingevoerd kan worden.

Voor de pilot zijn in elk geval de licentie-eisen voor de Topklassers grotendeels van tafel. Zij kunnen toetreden op de manier zoals ze ook in de Topklasse hebben gespeeld. Dat geldt niet voor toekomstige Topklasse-kampioenen die de komende twee seizoenen gebruik willen maken van hun promotierecht. Mochten ze willen promoveren dan zullen ze zich moeten houden aan de eisen die nu voor de andere Eerste Divisie-clubs gelden.

SpeeldagDe vaste speeldag was vrijdag, maar die lijkt te gaan verdwijnen. Clubs kunnen zelf aangeven op welke dag ze het liefst hun thuiswedstrijden willen afwerken. Daar zal in de competitieopzet rekening mee worden gehouden. Waarschijnlijk zullen er verspreid over het weekend, dus zowel op vrijdag, zaterdag als zondag wedstrijden worden gespeeld.

Er zijn nog veel vragen ten aanzien van de beloftenelftallen. De KNVB kan die nog niet allemaal beantwoorden omdat ze op dit moment alle regels en besluiten voorbereiden. Na de algemene vergadering betaald voetbal van komende dinsdag zal er veel duidelijk worden. Met name de oneerlijke concurrentie is een heikel punt. Mag Ajax bijvoorbeeld onbeperkt schuiven met spelers tussen het eerste en het tweede? Bij de amateurs staan voetballers na vijftien wedstrijden in het eerste elftal vast, het lijkt erop dat de KNVB die regel doortrekt.

VervalsingDe voetbalbond denkt ook aan een maximum aantal dispensatiespelers. FC Twente zou dan maximaal drie spelers boven de 23 jaar aan Jong FC Twente mogen leveren. Bovendien zou om competitievervalsing tegen te gaan, Jong Ajax alleen in de eerste vier ronden van een periode tegen Almere City FC, met wie Ajax een samenwerkingsverband heeft, mogen spelen. (Marco Timmer)

Alle gebruikte foto's op VI.nl zijn afkomstig van VI Images.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen