Havenaar bezorgt ADO peperdure punten

ADO Den Haag heeft zaterdagavond een zeer belangrijke zege geboekt op NEC: 1-0. Het was pas de eerste overwinning voor Alfons Groenendijk als trainer van de Hagenaren.

Het verhaal van ADO is bekend. De club begon met tien punten uit vier duels veelbelovend aan het Eredivisie-seizoen maar zakte daarna steeds verder weg op de ranglijst. Het kostte trainer Zeljko Petrovic begin februari de kop, waarna Groenendijk werd aangesteld als opvolger. Onder de 52-jarige trainer wist ADO in vier duels nog niet te winnen.

NEC rook dan ook kansen in het Kyocera Stadion en maakte na een matige openingsfase de meeste aanstalten voor de openingstreffer. Zo raakte Mohamed Rayhi de lat met een fraai afstandsschot en tikte ADO-doelman Robert Zwinkels een vergelijkbare poging van Gregor Breinburg uit de kruising. Jay-Roy Grot was er echter het dichtst bij. De achttienjarige spits kon helemaal alleen op Zwinkels af, maar kreeg de bal er niet in.

Jay-Roy Grot kreeg in de eerste helft een enorme kans op de 0-1, maar stuitte op Robert Zwinkels.

Dankzij het sterke optreden van de 33-jarige Zwinkels kon ADO in de tweede helft op zoek naar de 1-0. Onder anderen Tom Trybull was in de buurt, maar het eerste doelpunt van de wedstrijd viel pas twintig minuten voor tijd. Groenendijk had even daarvoor ingegrepen door Mike Havenaar in te brengen voor de teleurstellende Guyon Fernandez. De Japanse spits zette nog geen vijf minuten na zijn invalbeurt zijn hoofd tegen een voorzet van Ruben Schaken en klopte NEC-doelman Joris Delle.

Het was pas de vierde seizoenstreffer voor Havenaar en zijn eerste sinds augustus. De 29-jarige aanvaller, die vorig seizoen nog zestien keer scoorde voor ADO zat de laatste weken op de reservebank omdat Groenendijk de voorkeur gaf aan Fernandez in de punt van de aanval. De thuisploeg schrok in de slotfase nog even op van een grote kans voor Ali Messaoud, maar trok de overwinning over de streep.

De zege op NEC brengt ADO plotseling van de achttiende naar de veilige vijftiende plaats. Roda JC Kerkrade (zondag, thuis tegen FC Groningen), Excelsior (zaterdag, thuis tegen SC Heerenveen) en Go Ahead Eagles (zaterdag, thuis tegen PSV) kunnen de Hagenaren wel nog passeren.