Harry van Raaij: 'BeNeLiga zonder Walen'

Harry van Raaij heeft opnieuw een pleidooi gehouden voor een nieuw te vormen BeNeLiga, een nog op te richten superliga met de beste ploegen van België en Nederland. 'Maar dan wél met Nederlands als voertaal', aldus de PSV-preses.

Harry van Raaij: 'BeNeLiga zonder Walen'

'Ik wil de Belgische taalproblemen er niet bijhalen', aldus Harry van Raaij in een interview met de Belgische krant De Standaard van donderdag. 'Als je heel de regelgeving en beleidsvoering dubbel moet doen, wordt de organisatie alleen maar tien keer zo duur. Dat is zakelijk gezien onacceptabel.'

Van Raaij ziet in de nieuwe organisatie van de BeNeLiga plaats voor niet meer dan twee Waalse/Franstalige clubs. 'Die zullen zich dan maar moeten aanpassen. Net als een Luxemburgse club als die zou willen meedoen', aldus de PSV-voorzitter.

Harry van Raaij noemt de totstandkoming van een gezamenlijk Nederlandse en Belgische topliga - met daarin zestien clubs - een absolute noodzaak. Zonder deze nieuw te formeren competitie heeft zowel het Nederlandse- als Belgische voetbal nauwelijks kans te overleven, zegt hij in De Standaard.

'Met zestien clubs in een Benelux-competitie', verklaart Van Raaij, 'kun je iets uitbouwen dat je kunt vergelijken met een competitie in bijvoorbeeld Frankrijk. Zoals het nu gaat, kunnen we niet verder.'

Zowel in Nederland als in België heeft de financiële malaise massaal toegeslagen. Menig Nederlandse club staat het water aan de lippen, terwijl er in België al verscheidene clubs failliet zijn gegaan. Met de vertrekkende Anderlecht-manager Michel Verschueren startte Van Raaij al enkele jaren geleden het pleidooi om te komen tot een BeNeLiga.

Bekijk hier al onze video's