Harde kern voert dreigement uit na donderpreek voor spelersgroep

Dat de competitiewedstrijd tussen RWDM en KAS Eupen zondagavond gestaakt zou worden toen het 0-1 stond, had voorspeld kunnen worden. De harde kern van RWDM kondigde namelijk al aan dat de wedstrijd niet uitgespeeld zou worden als het mis dreigde te gaan binnen de lijnen.

© DAZN

RWDM promoveerde vorig seizoen vol trots naar het hoogste niveau, maar heeft het lastig in de Pro League. De club uit Brussel staat momenteel in de degradatiezone en dat zint de aanhang niet. Een groep trok zaterdag naar het trainingscomplex en hield daar een donderpreek van vijftien minuten. Als afsluiting werd de belofte uitgesproken dat de wedstrijd bij een achterstand niet uitgespeeld zou worden. 'Maak jullie truitje nat, of we leggen de boel stil', zou er geroepen zijn.

Een dag later, op de zondag, werd dat dreigement werkelijkheid. Eupen kwam na iets minder dan een uur op voorsprong via Renaud Emond en dat wist RWDM niet te herstellen. Vijf minuten voor tijd werd er vuurwerk op het veld gegooid en na een ingelaste pauze van twintig minuten ging het weer mis. Scheidsrechter Nathan Verboomen kon daardoor niet anders dan de wedstrijd definitief te staken.

Beelden vanaf de tribune in het stadion van RWDM

Het betekent dat Eupen komende woensdag de reis van 130 kilometer opnieuw moet afleggen, voor de laatste vijf minuten van de wedstrijd tegen RWDM. 'Uiteraard is dat een groot nadeel voor ons, maar we kunnen het niet veranderen. We zijn heel ontgoocheld dat we de wedstrijd niet konden uitspelen', aldus technisch directeur Christoph Henkel van Eupen.

RWDM-doelman Théo Defourny vindt het jammer wat er gebeurd is. 'Onze fans hadden ons gewaarschuwd en deden wat ze zeiden. Het is jammer, want we hadden nog steeds de mogelijkheid om de wedstrijd te keren. Je weet nooit wat er mogelijk is in voetbal.' De goalie hoopt dat de band met de supporters te herstellen is. 'We zijn nog niet dood (gedegradeerd, red.). We moeten als groep gefocust blijven en de sfeer bij de fans herstellen.'