Handhaving Zwolle nagenoeg zeker door zege op NEC

NEC heeft in de thuiswedstrijd tegen PEC Zwolle geen einde kunnen maken aan de slechte serie van zes competitiewedstrijden zonder overwinning. Zwolle had in Nijmegen het beste van het spel en verzekerde zich met een 3-1 overwinning zo goed als zeker van directe handhaving in de Eredivisie.

Met dat doel voor ogen ging de ploeg van scheidend trainer Art Langeler – hij treedt na dit seizoen in dienst bij PSV als hoofd jeugdopleidingen – fel van start tegen NEC, dat in de beginfase geen enkele aanspraak kon maken op de eerste driepunter sinds 22 februari van dit jaar. Sindsdien kwam de klad erin bij de mannen van trainer Alex Pastoor. De laatste zes duels leverden slechts een punt op.

Ook tegen Zwolle kon NEC geen einde maken aan die slechte serie, want al na achttien minuten opende Youness Mokhtar de score. De Marokkaanse vleugelspits profiteerde met een soepele voetbeweging van slecht uitverdedigen van NEC-verdediger Rens van Eijden, die al inglijdend een makkelijk te omspelen obstakel was.

NEC had geen weerwoord tegen de snelle tegentreffer en moest vijf minuten daarna een tweede doelpunt slikken, al had Fred Benson nauwelijks door dat hij een doelpunt maakte. De Ghanese aanvaller (foto midden) kreeg de bal onbedoeld op zijn arm, nadat NEC-keeper Gábor Babos net als zijn verdedigers onder een hoekschop van Mateusz Klich was door gedoken. Dat de thuisploeg na een half uur nog altijd geen serieus schot op het doel van Zwolle-doelman Boer had gelost, leidde aan het einde van de eerste helft tot steeds meer onvrede bij het eigen publiek. Leroy George werd na een slechte voorzet in de 28ste minuut zelfs op een fluitconcert getrakteerd. Vlak na rust was hij echter de gevierde man toen hij slecht wegwerken van Darryl Lachman afstrafte met een hard en trefzeker schot in de korte hoek.

Die treffer was op dat moment verdiend, omdat Zwolle steeds vaker moest toestaan dat NEC kon jagen op de aansluitingstreffer. Rochdi Achenteh had die met een te korte terugspeelbal meteen na rust zelfs op een presenteerblaadje aan Marcel Stutter gegeven, maar de Duitse middenvelder kwam niet voorbij Diederik Boer.

Nadat Boer in de 57ste minuut geblesseerd was uitgevallen en Danny Wintjens hem onder de Zwolse lat had vervangen, kreeg NEC via Nathaniel Will nog wel een mogelijkheid op de gelijkmaker. In de slotfase was Zwolle echter weer de betere ploeg. Babos voorkwam aanvankelijk nog dat het 1-3 werd met enkele goede reddingen, maar vijf minuten voor tijd krulde Klich op aangeven van Mokhtar alsnog de eindstand op het scorebord.

Daardoor verloor NEC voor de zesde keer in zeven wedstrijden en ziet het deelname aan de play-offs voor Europees voetbal nagenoeg aan zich voorbij gaan. De achterstand op nummer acht FC Groningen is nu immers vijf punten. Zwolle heeft met negen punten voorsprong op nummer zestien Roda JC Kerkrade en nog slechts drie speelronden voor de boeg welhaast voldaan aan de doelstelling om in de Eredivisie te blijven.

Alle gebruikte foto's op VI.nl zijn afkomstig van VI Images.