Hammarby IF verovert eerste landstitel

Hammarby IF heeft voor het eerst in de 104-jarige clubhistorie de Zweedse landstitel veroverd. De ploeg van trainer Sören Cratz boekte een noodzakelijke zege op Örgryte IS (3-2) en is niet meer te achterhalen door IFK Göteborg en Djurgårdens IF.

Het kampioenschap van Hammarby mag een grote verrassing genoemd worden. De financieel zwakke club uit Stockholm werd aan het begin van het seizoen nog getipt als voornaamste degradatiekandidaat, maar heeft dankbaar geprofiteerd van het gebrek aan constante vorm bij de Zweedse topsclubs AIK, IFK Göteborg, Helsingborgs IF en onttroond landskampioen Halmstads BK.

Het veroveren van de titel is de allereerste hoofdprijs in de geschiedenis van de club. Drie jaar geleden was Hammarby al eens dicht bij de eerste titel, maar in de nek-aan-nek-race met AIK en Helsingborgs IF kwam de ploeg uiteindelijk tekort.

In de huidige ploeg is Andreas Hermansson de meest opvallende speler. De aanvaller had met veertien doelpunten een belangrijk aandeel in de titel. Hermansson, vanwege zijn fysieke kracht en explosieve speelstijl steevast Herminator genoemd, was ook tegen Örgryte weer trefzeker. Samen met Jonas Stark en Kennedy Bakircioglü verzorgde hij de productie van de groen-witte formatie. Jeffrey Aubynn en Christian Hemberg troffen doel namens Örgryte IS.

Bekijk hier al onze video's