Hamburger SV en de levenskus van pragmatici

Reacties

Hamburger SV verkeert voor de verandering eens niet in een crisis, al lijkt stunten bij Bayern München zaterdag nog te hoog gegrepen. De club wil met succestrainer Markus Gisdol de komende maanden doorpakken en weer eens zorgeloze seizoenen beleven. VI-redacteur Michel Abbink over de zoveelste wederopstanding van HSV.

Hamburger SV en de levenskus van pragmatici

'Hamburger SV zou met de financiële middelen die de club bezit altijd mee moeten doen in de top. Eigenlijk zou HSV onze grootste concurrent moeten zijn.' Uli Hoeness, na zijn gevangenisstraf weer de spin in het web bij Bayern en ook verbaal ouderwets op dreef, achtte het eerder deze maand nodig om de rivaal van weleer uit te dagen.

De president van Der Rekordmeister werd deze week in Sport Bild gecounterd door Heribert Bruchhagen, sinds enkele maanden directeur van HSV. 'Hoeness heeft zich kennelijk al een tijdje niet meer beziggehouden met HSV, anders kun je zoiets niet zeggen. In de jaren tachtig konden we nog aardig mee met Bayern, ook omdat hun omzet maar veertig procent hoger lag dan die van HSV. Inmiddels is dat vierhonderd procent.'

Bruchhagen is allang blij dat Hamburger SV de afgelopen weken de rode zone heeft verlaten. Zeven punten uit de laatste drie wedstrijden katapulteerden de Noord-Duitsers naar de vijftiende plaats. Hoewel de buffer ten opzichte van de degradatiezone nog allerminst geruststellend is, zouden de fans in het najaar blind hebben getekend voor de huidige stand van zaken. Clubs die na tien speelrondes pas twee punten hebben verzameld, zijn in de regel op weg naar een sportief faillissement, lees: degradatie. Zelfs als het gaat om een meesterontsnapper als HSV, een club die in 2014 en 2015 al stevig flirtte met de Tweede Bundesliga.

In het seizoen 1970/71 won Bayern München met liefst 6-2 van Hamburger SV. Hier komt Gerd Klier (links) te laat om Gerd Müller van schieten af te houden.
In het seizoen 1970/71 won Bayern München met liefst 6-2 van Hamburger SV. Hier komt Gerd Klier (links) te laat om Gerd Müller van schieten af te houden.

De belangrijkste redenen voor de zoveelste wederopstanding zijn de winterversterkingen die er meteen staan (Kyriakos Papadopoulos en Walace) en de beslissingen die de nieuwe trainer Markus Gisdol heeft genomen. Gisdol drukte meteen zijn stempel door een nieuwe aanvoerder te benoemen - Gotoku Sakai nam de band over van Johan Djourou - en Emir Spahic te lozen. De defensie is onder zijn leiding veel stabieler geworden en het spel directer. Het is dan ook logisch dat de ook al pas aangetreden sportief directeur Jens Todt de aflopende verbintenis van de oefenmeester snel wil verlengen. Anders kan HSV in de zomer wéér opnieuw beginnen. De meervoudig landskampioen wil juist af van het Processie van Echternach-gehalte van het afgelopen decennium: twee stappen vooruit, drie stappen achteruit.

Misschien deed Hoeness zijn uitspraken over HSV wel omdat hij er stiekem van baalt dat het affiche Bayern München - Hamburger SV niet meer de klank heeft van de jaren tachtig, toen Die Rothosen tot de Europese top behoorden, of van ruim een decennium geleden, toen HSV onder aanvoering van Rafael van der Vaart de Duitse top uitdaagde. Met pragmatici als Bruchhagen, Gisdol en Todt aan het roer zijn wilde verhalen over een aanval op Bayern voorlopig ondenkbaar. Eerst maar eens een stabiele middenmoter worden, wat Hoeness er ook verder van vindt.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.