Hakje Janssen leidt tot Houdini-act Tottenham Hotspur

Tottenham Hotspur heeft een belangrijke zege geboekt op bezoek bij Swansea City. Arsenal won eveneens en heeft daardoor de weg omhoog weer gevonden in de Premier League.

Arsenal - West Ham United 3-0
Tekenend voor de huidige vorm van Arsenal was dat er sinds eind januari alleen van Hull City, Sutton United en Lincoln City werd gewonnen. Ook tegen West Ham United had het elftal van de onder vuur liggende Arsène Wenger het lang lastig.

Na mogelijkheden voor onder anderen Hector Bellerín en Theo Walcott was het Mesut Özil die voor de bevrijdende 1-0 zorgde. De Duitser, die zijn 150ste wedstrijd voor The Gunners speelde, deed dat in de 58ste minuut door de bal in de verre hoek te krullen. West Ham-doelman Darren Randolph ging allesbehalve vrijuit. Tien minuten later moest de goalie weer vissen. Walcott deelde namelijk de genadeklap uit door de bal in de korte hoek te schuiven op aangeven van Özil.

Het slotakkoord kwam op naam van Olivier Giroud, die als invaller een doelpunt meepikte: 3-0. Door de zege heeft Arsenal weer enigszins de aansluiting gevonden bij de topvier en profiteert het optimaal van het puntenverlies van Manchester United, de nummer zes die dinsdag gelijkspeelde tegen Everton (1-1).

Swansea City - Tottenham Hotspur 1-3
In de uitwedstrijd tegen Burnley mocht Vincent Janssen bij afwezigheid van Harry Kane nog in de basis beginnen bij Tottenham, maar tegen Swansea kreeg Heung-Min Son de voorkeur in de punt van de aanval. Wel was er een basisplaats voor Michel Vorm, die de zieke Hugo Lloris verving.

Wayne Routledge was Toby Alderweireld te snel en te slim af bij een voorzet van Jordan Ayew en opende van dichtbij in de elfde minuut de score tegen zijn oude club. Tottenham grossierde vervolgens in balbezit. Swansea, waar Leroy Fer in tegenstelling tot Luciano Narsingh en Mike van der Hoorn een basisplaats had, loerde op de counter de verdedigde vastberaden.

Lang liep Tottenham tegen een muur op. Mauricio Pochettino bracht Vincent Janssen een half uur voor het einde binnen de lijnen. De beloning voor het offensief van Tottenham kwam er vlak voor tijd, via Dele Alli en Son. Na de gelijkmaker van de Engelsman in de 89ste minuut maakte Son in de extra tijd op aangeven van Janssen, die zijn collega met een fraaie hakbal direct vrij voor de keeper zette, de ommekeer compleet. Eriksen zorgde voor de kers op de taart bij de bezoekers door de genadeklap uit te delen met de 1-3.

Door de houdini-act blijft Tottenham tweede in de Premier League. De zorgen voor Swansea, dat achttiende staat, blijven groot.

Southampton - Crystal Palace 3-1
Tot grote tevredenheid van de als redder in nood aangewezen Sam Allardyce had Crystal Palace de degradatiezorgen al flink zien krimpen door vier achtereenvolgende zeges. Die lijn leken The Eagles, die afgelopen zaterdag nog wonnen van Chelsea, woensdagavond door te trekken. Christian Benteke werkte overtuigend binnen uit een voorzet van Andros Townsend om Crystal Palace zo in de 31ste minuut op voorsprong te zetten. Via Nathan Redmond kwam Southampton op slag van rust echter terug.

In de tweede helft kreeg die goal via Maya Yoshida uiteindelijk een vervolg. De verdediger met een verleden bij VVV-Venlo nam in de 84ste minuut de 2-1 voor zijn rekening. James Ward-Prowse nam de spanning weg met de derde treffer voor de thuisploeg. Door de nederlaag blijft de ploeg van aan zijn enkel geblesseerde Patrick van Aanholt boven de degradatiezone bungelen. Southampton, waar Jordy Clasie reserve was en Virgil van Dijk ontbrak vanwege eveneens een enkelkwetsuur, staat negende.

Hull City - Middlesbrough 4-2
Het duel der degradatiekandidaten werd een waar spektakelstuk. Even was er de stilte in het KC Stadium na de openingstreffer van Álvaro Negredo, maar de thuisploeg kwam ijzersterk terug. Via Lazar Markovic, Oumar Niasse en Abel Hernández liep Hull uit naar 3-1. De rake kopbal van Marten de Roon vlak voor rust bracht de hoop terug bij Middlesbrough, waar manager Aitor Karanka als gevolg van de degradatiestress onlangs al werd ontslagen.

Veel effect heeft dat nog niet gehad. De degradatiekandidaat pakte onder interim-manager Steve Agnew één punt in de eerste twee duels sinds het ontslag van Karanka. In Hull leek Middlesbrough woensdagavond de misschien wel beslissende tik te krijgen op weg naar degradatie. Harry Maguire bepaalde de eindstand in de zeventigste minuut op 4-2. Hull heeft nu een voorsprong van zeven punten op Middlesbrough en staat zeventiende, twee plekken boven Boro.