Hakan Sükür leidt Turken naar brons

Het gehele WK was hij onzichtbaar, Hakan Sükür, de grote vedette van het Turkse voetbal. Hij zou over zijn top zijn, maar in de troostfinale tegen Zuid-Korea stond hij er plotseling weer. Middels één goal en twee assists leidde hij Turkije naar het brons: 2-3.

Zuid-Korea en Turkije kende een flitsende start. Hoewel de Koreanen de toss wonnen en kozen voor de aftrap, zorgde een fout in de Zuid-Koreaanse verdediging (Myung-Bo Hong) er voor dat Hakan Sükür de score al na elf (!) seconden kon openbreken. De treffer waarmee de thuisploeg de stand acht minuten later al weer gelijktrok, was echter minstens zo fraai. Eul-Yong Lee krulde een vrije trap van zo'n twintig meter met zijn linkerbeen onberispelijk in de kruising. Doelman Rüstü was kansloos.

Turkije liet zich er niet door van de wijs brengen. De ploeg van bondscoach Senol Günes verkoos de leunstoel en liet de Zuid-Koreanen het spel maken. De Red Devils van Hiddink hadden ruim zestig procent van het balbezit, maar Turkije zag het allemaal glimlachend aan. Vooral omdat de vedette Hakan Sükür zich tijdens deze wedstrijd eindelijk eens liet zien.

En hoe! Tot twee keer toe stond de Grand Old Man van het Turkse voetbal aan de basis van evenzovele treffers. Twee keer had hij zelf een poging kunnen wagen, maar twee keer zag hij dat zijn maatje in de punt Ilhan Mansiz er beter voor stond. De aanvaller van Besiktas maakte in de dertiende en 23ste minuut geen fout: 1-3 bij rust.

Zuid-Korea probeerde het na de pauze nog wel, maar het heilige vuur leek bij de ploeg verdwenen. Via Chong-Gug Song, Ji-Sung Park, Du-Ri Cha en Jung-Hwan Ahn kreeg de ploeg nog wel behoorlijke kansen, maar telkens vonden ze de half geblesseerde doelman Rüstü Reçber op hun weg. Was Oliver Kahn er niet geweest, dan was de Turkse doelman ongetwijfeld uitgeroepen tot beste doelman van het toernooi. In blessuretijd was Chong-Gug Song dan eindelijk succesvol (2-3), maar zijn aansluitingstreffer kwam te laat.

Zuid-Korea en Guus Hiddink moesten zich derhalve tevreden stellen met een vierde plaats. Met opgeheven hoofd, zoals Hakan Sükür zijn criticasters van de voorbije weken de mond snoerde. De spits kan nu met een voldaan gevoel een punt zetten achter zijn interlandcarrière en de fakkel overdragen aan de aanstormende talenten Yildiray Bastürk, Hasan Sas en Emre Belözoglu.