Guidetti en Tibbling helpen Zweden naar finale

Jong Denemarken heeft in de halve finale van het EK Onder-21 zijn meerdere moeten erkennen in Jong Zweden, dat in Tsjechië mede dankzij John Guidetti en Simon Tibbling won (1-4).

In de aanloop naar de halve finale was in Zweden nogal kribbig gereageerd op opmerkingen uit het Deense kamp, dat zich gelukkig prees met Zweden als opponent in plaats van Duitsland.

Binnen de lijnen kreeg het antwoord zaterdag al in de eerste helft gestalte. In de 23ste minuut opende John Guidetti de score uit een strafschop, die was toegekend na een actie van Alexander Scholz op Isaac Thelin.

Koud bekomen van de schrik incasseerde Jong Denemarken een tweede klap. Na voorbereidend werk van Guidetti verdubbelde Simon Tibbling de marge. De middenvelder van FC Groningen had in de eerste helft nog navolging kunnen krijgen, maar onder anderen Abdul Khalili en Guidetti lieten na de knock-out uit te delen.

Voor een plaats in de finale was de genadeklap niet nodig. Jong Denemarken, waar Ajacied Viktor Fischer pas in blessuretijd mocht invallen, vond nog wel aansluiting via Uffe Bech. Maar het resterende half uur was niet voldoende om het naderende onheil te voorkomen.

Ook het inbrengen van Ajax-doelwit Pione Sisto bood geen soelaas. Robin Quaison, ingevallen voor Tibbling, maakte in de 83ste minuut een einde aan de Zweedse onzekerheid. In de blessuretijd maakte PSV'er Oscar Hiljemark op aangeven van de ingevallen SC Heerenveen-aanvaller Sam Larsson het Zweedse feest compleet.

In de finale wacht als tegenstander Jong Portugal, dat in de andere halve eindstrijd hardhandig een einde maakte aan de Duitse illusies.