Gudelj: van modelprof tot persona non grata

Reacties

Het nieuwe kalenderjaar is net begonnen, maar Ajax wordt al verlost van het grootste probleemgeval. Nemanja Gudelj is dicht bij een transfer naar China, waarmee hij zichzelf, maar ook Ajax een grote dienst bewijst.

Gudelj: van modelprof tot persona non grata

In Amsterdam zullen ze 5 november niet snel vergeten. Een dag waarop Gudelj op een ijzig koele toon aangeeft niet langer meer op de bank te willen zitten. De Servische middenvelder geeft aan dat hij zichzelf beter vindt dan de speler die op dat moment op zijn positie staat. Hij kan het niet langer meer opbrengen om wissel te staan. De technische staf is verbolgen en vraagt meermaals of hij het zeker weet, net als de clubleiding. Maar Gudelj is resoluut. Ook als het persbericht wordt opgesteld, geeft Gudelj geen kik. De middenvelder geeft aan dat hij allang over de negatieve gevolgen heeft nagedacht. Hij accepteert zijn rol niet langer en dat mag iedereen weten.

Het is in alle opzichten een onnavolgbare move. Allereerst op sportieve gronden. Gudelj speelt op dat moment ruim een jaar bij Ajax. De middenvelder is van AZ voor zes miljoen euro overgenomen om de ploeg meer spierballen te geven. Onder Frank de Boer is het vertrouwen in hem groot en kan hij dat aanvankelijk ook met fysiek sterk spel terugbetalen. Toch worden al snel zijn beperkte voetballende kwaliteiten zichtbaar. Gudelj is bij balverlies nuttig, alleen is in balbezit zelden dwingend en kiest vaker voor een risicoloze bal terug dan een creatieve oplossing vooruit. De kenmerken waarmee hij als aanvoerder van AZ furore maakte, dynamiek gekoppeld aan een goede trap en scorend vermogen, worden zodoende sporadisch zichtbaar in de Arena.

Dat hij zichzelf beter acht dan een van de middenvelders Lasse Schöne, Davy Klaassen of Hakim Ziyech getuigt van pure zelfoverschatting. Ajax draait op dat moment ook op volle toeren, met een voetballend middenveld met spelers die wel vol creativiteit zitten en in balbezit een meerwaarde hebben.

Als invaller speelt Nemanja Gudelj op 16 oktober op bezoek bij ADO Den Haag zijn laatste competitieduel voor Ajax.
Als invaller speelt Nemanja Gudelj op 16 oktober op bezoek bij ADO Den Haag zijn laatste competitieduel voor Ajax.

Het wapen van het dode spelmoment, dat bij Ajax opvallend genoeg zelden een wapen was, is dan al overgenomen door Ziyech. Gudelj is op veel fronten gezakt in de hiërarchie en kan dat moeilijk verkroppen. Met zijn opvallende uiting wordt hij ook in een klap een persona non grata bij de achterban. Het merendeel van de fans was al niet te spreken over zijn prestaties, maar nu hij zich eveneens uit met motivatieproblemen, is alle krediet weg.

Het strookt ook totaal niet met het beeld van modelprof. Trainers en ploeggenoten die met hem bij NAC en AZ speelden, roemen zijn leefwijze. Gudelj is volgens hen elke minuut van de dag met voetbal bezig, past zijn voedselpatronen er helemaal op aan en doet ook veel fysieke training voor zichzelf. Een beeld dat in zijn eerste seizoen ook in Amsterdam zichtbaar is.

Lemic
De geruchten worden dan ook steeds hardnekkiger dat zijn gedrag is ingegeven door zaakwaarnemer Vlatko Lemic. De beruchte belangenbehartiger is een huisvriend van de familie en heeft zijn sporen verdiend. Hij wist voor vader Nebojsa Gudelj als speler een aantal goede transfers af te dwingen en liet bij zoon Nemanja zijn macht bij Ajax gelden. In de zomer van 2015 tekent niet alleen Nemanja Gudelj in Amsterdam, maar sleept Lemic ook een dienstverband uit het vuur voor broertje Dragi (Jong Ajax) en vader Nebojsa (scout). De rol van wisselspeler is bij Lemic dan ook een doorn in het oog en daar moest snel verandering in komen. Binnen Ajax leeft het gevoel dat de zaakwaarnemer begin november al een andere club klaar had staan en daardoor Gudelj werd overtuigd een onwerkbare situatie af te dwingen. 

Met succes. Gudelj heeft nog een contract tot medio 2020, maar dat is niet langer van belang. Hij wil weg bij Ajax en lijkt deze week zijn transfer te krijgen. Niet in een aansprekende competitie, maar in China, waar geld de drijfveer is. De modelprof van voorheen heeft daarmee zijn idealen overboord gegooid. Een keuze waar Ajax allerminst rouwig om is. De Chinezen willen zes miljoen betalen, waarmee het financiële verlies tot het minimum is ingeperkt. Gudelj vertrekt via de achterdeur uit Amsterdam. Het einde van een periode vol mislukte verwachtingen.  

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.